Finanční správa: Analýza potvrdila nedostatky v zdaňování příjmů tuzemských daňových poplatníků

24.10.2022 15:16 | Tisková zpráva

Sekce daňové kontroly a analytiky Generálního finančního ředitelství realizovala analýzu vybraných daňových subjektů využívajících ke své činnosti internetové platformy, které umožňují dosahovat zdanitelný příjem na základě jimi publikovaného obsahu (např. YouTube a Twitch).

Finanční správa: Analýza potvrdila nedostatky v zdaňování příjmů tuzemských daňových poplatníků
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Při zpracování dat a informací získaných v souladu s platnou legislativou byly detekovány daňové subjekty, které řádně nepřiznaly, a tedy ani neodvedly daň z příjmů plynoucích z provozování živého vysílání (streamování) či zveřejňování videí prostřednictvím platforem Twitch nebo YouTube, případně z dalších příjmů (např. z prodeje produktů s logem, smluvních produktů, darů od sponzorů apod.). V některých případech tyto subjekty neodvedly ani daň z přidané hodnoty.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

„Rozdíl mezi zjištěnými příjmy a údaji tvrzenými daňovými subjekty v přiznáních k dani z příjmů fyzických či právnických osob, případně k dani z přidané hodnoty těchto subjektů (vč. případů, v nichž daňová přiznání nebyla vůbec podána) činil např. jen v dosud ukončených případech řešených Finančním úřadem pro Moravskoslezský kraj v souhrnu desítky milionů korun, které nebyly odvedeny do veřejných rozpočtů,“ uvádí zástupce generálního ředitele Finanční správy Jan Ronovský.

Finanční správa také v těchto případech postupovala cestou minimálního zatížení daňových subjektů umožňující jim vykázat zjištěnou daňovou povinnost dodatečně a následně využít v případě splnění podmínek možnost splátkového kalendáře.

Finanční správa proto doporučuje daňovým subjektům zabývajícím se výše zmíněnými činnostmi, aby věnovaly patřičnou pozornost správnému vykazování svých daňových povinností a případně aby podaly dodatečná daňová přiznání.

Vzhledem k získaným poznatkům o míře pochybení zjištěných v konkrétních případech bude oblast příjmů z obdobných aktivit realizovaných pomocí internetu a sociálních sítí předmětem vyhledávací a kontrolní činnosti správce daně i nadále. Další akce v tomto segmentu je plánována na 1. pololetí roku 2023 a bude zahrnovat širší spektrum platforem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…