Finanční správa ČR se připojila k Portálu občana

28.08.2018 19:15

Novou funkcionalitu nabídne oficiálně od 1. září tzv. Portál občana. Po přihlášení pomocí elektronického občanského průkazu nebo jiného prostředku akreditovaného na dostatečnou úroveň záruky lze nově přejít k elektronickým formulářům Finanční správy.

Finanční správa ČR se připojila k Portálu občana
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Bude tedy možné přistoupit přes Portál občana do Daňového portálu a podat jeho prostřednictvím například přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Díky bezpečnému ověření totožnosti uživatele se údaje o přihlášeném uživateli nově vyplní automaticky.

Před spuštěním portálu Moje daně, který nabídne občanům a podnikatelům jednodušší daňový systém a který by měl být spuštěn v roce 2020, nabízí tento krok další částečné zjednodušení podání daňového přiznání elektronickou formou.

„Podání daňového přiznání s pomocí navigace Portálu občana je dalším krokem, který zajišťuje občanům větší komfort při plnění daňových povinností. Elektronický občanský průkaz - eObčanka, díky níž je možné přihlásit se k online službám veřejné správy zajišťuje prokázání totožnosti na nejvyšší možné úrovni záruky i pro Daňový portál,“ uvedl generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.

Nejvyšší úroveň záruky pro přihlášení poskytuje elektronický občanský průkaz, značnou úroveň záruky nabízí přihlášení prostřednictvím jména, hesla a SMS. Umožnění přihlášení nejvyšší i značnou úrovní záruky umožní podle Martina Janečka co nejširší dostupnost služby, protože elektronický občanský průkaz je vydáván občanům až od 1. července tohoto roku a většina lidí jím tak nedisponuje.

„Přihlášení přes jméno, heslo a SMS využívá řada institucí, které pracují s citlivými údaji občanů a firem, jako je například přihlášení do elektronického bankovnictví, proto považujeme tento stupeň zabezpečení za dostačující,“ vysvětlil ředitel FS Martin Janeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…