Finanční správa: Informace k odvodu z loterií a jiných podobných her

31.12.2015 13:13

K 1. 1. 2016 nabývá účinnosti zákon č. 380/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „novela zákona“). Novela zákona přináší zvýšení sazeb odvodu z loterií a jiných podobných her.

Finanční správa: Informace k odvodu z loterií a jiných podobných her
Foto: pixabay.com
Popisek: Hazard - ilustrační foto

Sazba odvodu z loterií a jiných podobných her činí 23 % (dříve 20%) pro dílčí základ odvodu z loterií, z kursových sázek, z karetních turnajových a hotovostních sázkových her a z ostatních loterií a jiných podobných her.

Sazba odvodu z loterií a jiných podobných her činí 28 % (dříve 20%) pro poměrnou část dílčího základu odvodu z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení.

Sazba odvodu z loterií a jiných podobných her činí 80 Kč (dříve 55 Kč) pro pevnou část dílčího základu odvodu z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení.

Na základě novely zákona k 1. 1. 2016 dochází také ke změně v rozpočtovém určení odvodu. Část odvodu z loterií a jiných podobných her ve výši dílčího odvodu z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení je z 37 % příjmem státního rozpočtu (dříve 20%) a 63 % příjmem rozpočtu obcí (dříve 80%).

Veškeré tiskopisy k odvodu z loterií a jiných podobných her jsou k dispozici na internetových stránkách Finanční správy ČR www.financnisprava.cz v nabídce Daňové tiskopisy.

Podle ustanovení § 72 odst. 4 zákona č. 280/2009 daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „daňový řád“), má-li daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou schránku nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podání uvedených tiskopisů učinit pouze v elektronické podobě, tedy výhradně způsobem podle § 71 odst. 1 písm. a) až c) daňového řádu, tedy datovou zprávou podepsanou uznávaným elektronickým podpisem, nebo odeslanou prostřednictvím datové schránky, nebo s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky. Ke splnění povinnosti učinit podání elektronicky lze využít aplikaci Elektronická podání pro finančnísprávu na Daňovém portále (https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/uvod/vstup.faces).

Pokuta ve výši 2 000 Kč (§ 247a odst. 2 daňového řádu) bude uložena v případech, kdy jedinou vadou podání je nedostatek elektronické formy ve smyslu § 72 odst. 4 daňového řádu. U podání shora uvedených tiskopisů nebude tedy nedostatek elektronické formy považován za vadu podání a správce daně nebude vyzývat osobu, která podání učinila, k odstranění vady. Pokud daňový subjekt uvedené podmínky nesplňuje, může podat tiskopisy v listinné podobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

19:15 ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla…