Finanční správa: Reakce na článek Martina Ťopka v Hospodářských novinách

10.12.2018 14:11

Generální finanční ředitelství touto cestou reaguje na zavádějící a nesprávně interpretované informace v článku vydaném 10. 12. 2018 v Hospodářských novinách „Doměř daň, dostaneš prémie. Finanční správa vyplácí stovky odměn za přísnost“, ve kterém autor poukazuje na odměny zaměstnancům Finanční správy, které jsou dle něj vázané na výši doměrků.

Finanční správa: Reakce na článek Martina Ťopka v Hospodářských novinách
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Výše doměrku v žádném případě není přímo svázána s výší odměn zaměstnanci finanční správy. Z logiky toho, co obnáší daňová kontrola a také toho, že každý jednotlivý případ je charakteristický, tomu tak ani nemůže být. Mimořádné odměny jsou navíc přiznávány zpětně a lze je vyplatit výhradně na základě ušetřených prostředků, proto je vyloučeno, aby byly předem predikovány a vázány na podmínku daňového doměrku.

Doměření daně je výsledkem daňové kontroly pouze v případě, že daň byla přiznána chybně nebo byl chybně uplatněn daňový nárok. V případě, že daňová kontrola žádné pochybení neprokáže, samozřejmě k doměření daně nedochází. Odměny na kontrolních útvarech FS jsou přiznávány za úspěšné splnění mimořádných nebo zvlášť významných a náročných úkolů, kvalitu a pečlivost práce a podobně. Částky doměřené daně případně uvedené v některých odůvodněních odměn jsou pouze informativní a obecně dokreslují náročnost prováděných kontrol. V žádném případě není stanoveno, že když zaměstnanec docílí předem definované výše doměřené daně, bude mu v závislosti na doměrku přiznána odměna.

Tvrzení, že jsou pracovníci FS provádějící kontrolní činnost odměňováni podle výše doměrku, je zcela nepřípustné a znehodnocuje skutečný výkon kontrolní činnosti FS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…