Finanční správa: Reakce na zprávu NKÚ o kontrole správy daní z příjmů fyzických osob

22.08.2017 10:05

Ministerstvo financí zcela souhlasí se závěry NKÚ, že stávající systém daně z příjmů je nepřehledný a složitý. Náročnost správy daně zvyšuje velké množství odpočitatelných položek a slev na dani a jejich rozšiřování nebo naopak rušení.

Finanční správa: Reakce na zprávu NKÚ o kontrole správy daní z příjmů fyzických osob
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Proto MF v současné době připravuje zcela nový zákon o daních z příjmů, který bude jednoduchý a odolnější proti negativním dopadům častého zavádění daňových výjimek. Nedílnou součástí nového konceptu bude tzv. katalog parametrů, který bude obsahovat přehled všech daňových výjimek včetně kvantifikace jejich dopadů na příjmy z této daně, čímž bude zároveň vyhověno dalším požadavkům NKÚ.

Na druhé straně Ministerstvo financí nesouhlasí s tvrzením NKÚ ve věci nepřesných odhadů výběru daní z příjmů v důsledku častých legislativních změn. Toto tvrzení nemá oporu v Kontrolním protokolu. Uváděné odchylky se týkaly zejména důsledků realizace nálezu Ústavního soudu, kterým bylo umožněno zpětné uplatnění základní slevy na dani zaměstnaným důchodcům či realizace nálezu Ústavního soudu ve věci zrušení zdanění státních příspěvků na stavební spoření. Nepřesné je i tvrzení týkající se absence analýzy daňových změn. Tyto jsou ve skutečnosti pravidelně prováděny, o čemž je možné se přesvědčit například v dokumentu Zpráva o daňových úlevách v ČR za roky 2011 – 2015.

Pokud jde o samotný výkon správy daní z příjmů, sama tisková zpráva uvádí, že kontrola NKÚ byla zaměřena na prověření, zda správce daně postupuje podle zákona. Proto musí Finanční správa reagovat na tvrzení týkající se Automatizovaného daňového informačního systému (ADIS). Je-li totiž ze strany poplatníka elektronicky podáno daňové přiznání v chybném formátu nebo struktuře, je zákonnou povinností správce daně na takovéto podání v každém konkrétním případě reagovat rozhodnutím a nikoliv zprávou o odmítnutí podání. Tímto rozhodnutím je výzva k odstranění vad podání (dle § 74 daňového řádu), která je v systému ADIS zapracována a správci daně ji standardně využívají. Zjištěné pochybení v počtu osmi nezaslaných výzev proto není systémovým pochybením, ale jde o individuální chybu člověka, která je napravitelná možností podat odvolání proti rozhodnutí o pokutě.

Aby se poplatník zcela vyvaroval podání ve špatném formátu nebo struktuře, doporučuje Finanční správa činit elektronická podání prostřednictvím aplikace EPOkterá před odesláním zkontroluje správnost formátu a struktury podání, čímž je zajištěno, že podání je plně zpracovatelné.

Finanční správa v současné době připravuje nový IT systém pro správu daní a také portál MOJE daně s cílem využít potenciál moderních technologií pro celkové zjednodušení správy daní. Nové systémy umožní správci daně efektivněji pracovat s dostupnými daty a pro veřejnost přinesou například institut předvyplněných daňových přiznání a další zjednodušení komunikace s finančním úřadem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…