Frýdlant nad Ostravicí se tuto sobotu představí nejen jako centrum uměleckého smaltu

09.06.2017 18:36

Beskydské informační centrum Frýdek-Místek již tuto sobotu připomene významnou průmyslovou historii Frýdlantu nad Ostravicí. Návštěvníci tak budou mít možnost poznat Frýdlant nad Ostravicí jako město se železárenskou historií, kde byly železárny založeny už před polovinou 17. století.

Frýdlant nad Ostravicí se tuto sobotu představí nejen jako centrum uměleckého smaltu
Foto: wikipedia
Popisek: Beskydy.

V sobotu 10. června se ve Frýdlantu nad Ostravicí v 9.00 hodin uskuteční jedinečná komentovaná prohlídka věnovaná frýdlantské litině a smaltu. Právě odvětví jako železárny a výroba smaltovaného zboží v minulosti sehrály významnou roli při rozvoji města a přispěly tak k jeho věhlasu.

Frýdlant nad Ostravicí je svou rozlohou i počtem obyvatel městem malým. Přesto hrál v minulosti v regionu významnou roli. Vliv na to měly především železárny, které byly založeny již ve 40. letech 17. století, a továrna na smaltované nádobí. V současné době si pak Frýdlant nad Ostravicí získal věhlas především jako centrum uměleckého smaltu. Účastníci se tak s Petrem Juřákem vydají na místa připomínající minulost spojenou s kovem v různých podobách.

„Prohlédnou si například litinový kříž u kostela sv. Bartoloměje, litinový náhrobek rodiny Homoláčů nebo v ulici města umístěné originální lampy se smaltovými prvky. Zavítají také do Galerie uměleckého smaltu a litiny či do dílny zaměřené na výrobu uměleckého smaltu, v níž se nachází i malá expozice dnes už historické produkce smaltových výrobků. V dílně se budou moci také podívat pod ruce umělcům, kteří zde ze smaltu tvoří svá díla a představují tak novodobou historii smaltu,“ láká na prohlídku ředitelka pořádajícího Beskydského informačního centra Monika Konvičná.

Prohlídka se koná zdarma a za každého počasí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…