Generál Pavel jednal ve Vojenském výboru NATO

26.01.2015 11:08

Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel se ve dnech 21. a 22. ledna zúčastnil v Bruselu jednání Vojenského výboru NATO.

Generál Pavel jednal ve Vojenském výboru NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Cílem jednání nejvyšších vojenských představitelů Aliance bylo připravit podklady a poskytnout jasná vojenská doporučení před zasedáním ministrů obrany, které se uskuteční příští měsíc 5. února.

Společně prodiskutovali naplňování opatření závěrečné deklarace summitu Aliance ve Walesu ze září minulého roku, zejména „Akční plán připravenosti“ a nově vznikající alianční jednotky velmi rychlé reakce VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), do nichž je tento rok vyčleněno z České republiky 150 vojáků ze 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Části nového uskupení s nejvyšší pohotovostí mají být schopné nasazení do 48 hodin. Vojenští představitelé jednotlivých zemí Aliance odsouhlasili a podpořili řadu opatření, která budou prodiskutována na politické úrovni ministry obrany.

„Rozhodnutí o nasazení musí korespondovat s dobou pohotovosti. Nedávalo by smysl, aby jednotky schopné nasazení do 48 hodin, byly nakonec schvalovány politickým procesem dva nebo tři týdny,“ upozornil po jednání generál Pavel na skutečnost, kterou je nutné vyřešit na politické úrovni.

Zřízením těchto sil velmi rychlé reakce reaguje Aliance na nové bezpečnostní prostředí a hrozby, kterým je třeba v současné době a situaci čelit. „Hrozby, kterým nyní čelíme, volají jak po vojenském, tak i politickém řešení,“ konstatoval úřadující předseda Vojenského výboru NATO dánský generál Knud Bartels.

Generálové se v rámci jednání zabývali také budoucností nové operace Resolute Support v Afghánistánu, která byla zahájena 1. ledna 2015. Podpořili velitele mise generála Johna F. Campbella v jeho opatřeních k zajištění větší flexibility v počátcích této nové operace, jejímž cílem je podpora, výcvik a poradenství afghánským bezpečnostním silám.

„Podstatnou část jednání jsme věnovali strategické debatě o změnách bezpečnostního prostředí ve světě způsobených na jedné straně anexí Krymu Ruskou federací a její angažovaností v konfliktu na východě Ukrajiny, doprovázené zvýšenou aktivitou Ruska v zahraniční i bezpečnostní politice, na straně druhé bezprostřední hrozbou představovanou tzv. Islámským státem, jeho aktivitami na Blízkém východě, vazbami k extremistickým organizacím v jiných „horkých“ regionech a přesouváním teroristických útoků na území Evropy,“ uvedl generál Pavel po jednání. Tato strategická debata by měla na politické úrovni pokračovat na zmíněném navazujícím jednání ministrů obrany členských států NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…