Generali: Život bez auta si neumí představit více žen než mužů

15.03.2014 10:55

Auto nám dává svobodu a je pro nás velmi důležité je vlastnit. Vyplývá to z průzkumu, který realizovala v zemích Visegrádské čtyřky a v Rakousku pojišťovna Generali. „Život bez vlastního auta si už prakticky neumíme představit, a zajímavé je, že více než mužům by chybělo ženám,“ glosuje výsledky průzkumu tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

Generali: Život bez auta si neumí představit více žen než mužů
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

Čeští řidiči a jejich kolegové ze Slovenska, z Polska, Maďarska a Rakouska v rámci průzkumu odpovídali na řadu otázek souvisejících s jejich vztahem k automobilům. Nejvíce oceňovali svobodu, kterou jim auto dává. S tím více méně souhlasí až 86 % motoristů. Pro 90 % řidičů je velmi důležitý už samotný pocit vlastnit auto. A více než tři čtvrtiny z nich si myslí, že jim auto dává nezávislost. Stejný poměr souhlasí s větou „Rád/a řídím“. Více než polovina řidičů bere svůj vztah k vozu čistě prakticky. Auto pro ně prostě představuje způsob, jak se dostat z místa na místo.

O tom, že auto je dnes běžnou součástí našich životů vypovídá i fakt, že jen 5 % respondentů by si dokázalo s jistotou představit svůj život bez auta. Naopak zcela jistě si takovou situaci neumí představit 39 % řidičů a 41 % odpovědělo, že pravděpodobně také ne. „Zajímavou skutečnost přinesly výsledky rozdělené podle pohlaví. Zatímco život bez auta si určitě nedokáže představit 35 % mužů, u žen je to výrazně více, celých 43 %,“ doplňuje Jiří Cívka z pojišťovny Generali.

Ti, kteří si umí představit, že by se auta vzdali, by tak v 77 % případů učinili z ekonomických důvodů. 23 % řidičů by tak učinilo z ekologických pohnutek. Třetina řidičů je na své auto vyloženě hrdá. 17 % motoristů považuje svůj vůz za člena rodiny. Pro 11 % řidičů je důležité vlastnit auto, které dělá dojem na ostatní.

Více než polovina dotázaných plánuje v nejbližších třech letech koupi auta. Podle průzkumu Generali tak chce učinit 82 % Poláků, 61 % Čechů a 60 % Slováků, ale jen 49 % Maďarů a 46 % Rakušanů. V horizontu jednoho roku hodlá nakupovat 15 % respondentů, 19 % do dvou let a 21 % do tří let. Většinou si chtějí pořídit auto použité, o novém voze uvažuje pouze 30 % z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pojišťovna Generali

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…