Globální ekonomický výhled centrální banky: Míra inflace se zřejmě již odrazila od svého dna

18.12.2016 7:35

Poslední letošní vydání měsíčníku Globální ekonomický výhled přináší pravidelný přehled aktuálního i očekávaného vývoje ve vybraných teritoriích se zaměřením na hlavní ekonomické veličiny: inflaci, růst HDP, předstihové ukazatele, úrokové sazby, měnové kurzy a ceny komodit.

Globální ekonomický výhled centrální banky: Míra inflace se zřejmě již odrazila od svého dna
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Letošní rok byl pro Spojené státy i eurozónu, co se týče výkonu jejich hospodářství, méně příznivý než rok minulý. Nicméně výhledy pro rok 2017 ukazují, že zejména nejsilnější světová ekonomika by se měla vrátit k růstu přesahujícího viditelně 2% hranici. Eurozóna i její nejvýkonnější část, tj. německá ekonomika, by měla růst zhruba obdobným tempem, jaké jsme pozorovali v letošním roce. Dobrou zprávou pro světovou ekonomiku je, že se míra inflace zřejmě již odrazila od svého dna a bude na svých výhledech s různou intenzitou stoupat a přibližovat se pomyslnému ideálu, tj. 2% růstu cenové hladiny. Nejdále z námi sledovaných zemí bude mít k této hodnotě Japonsko, které v letošním roce opět sklouzlo do deflace, avšak výhledy pro příští rok dávají i „zemi vycházejícího slunce“ naději, že deflační hrozbu v roce 2017 zažehná.

Celý materiál najdete ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…