Pokud se na stravovacích návycích lidí nic nezmění, bude zemědělství v příštích dekádách zodpovědné až za 52 procent všech skleníkových plynů, celých 70 % přitom připadá na živočišnou výrobu. Vyplývá to z nové studie, kterou dnes zveřejnila organizace Greenpeace.
Studie také tvrdí, že zvýšená spotřeba masa je za současnou světovou krizí lidského zdraví. Vysoká konzumace především červeného masa vede podle lékařů k rakovině, srdečním chorobám, obezitě a cukrovce - miliony lidí na světě by nemusely umírat předčasně, pokud by jejich jídelníček byl založen spíše na rostlinné stravě.
Jedním z důsledků průmyslového velkochovu zvířat je antimikrobiální rezistence - stav, kdy viry a bakterie získávají odolnost vůči antibiotikům. Světová zdravotnická organizace označila tento trend jako “globální ohrožení veřejného zdraví“. Masné výrobky jsou také významným zdrojem nebezpečných patogenů, které způsobují otravy jídlem.
Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
Co by EU měla z toho, kdyby nás zatáhla do války?
Vy tvrdíte, že se o to pokouší. Proč by to dělala? A k té mírové iniciativě Trupma. Podle vás je jeho návrh vůči Ukrajině spravedlivý? Nezohledňuje jen zájmy USA a Ruska?
Další články z rubriky
22:03 ASO: První kolektivní smlouva vyššího stupně na rok 2026 byla podepsána
Po nepříliš dlouhém, ale o to intenzivnějším vyjednávání byla d19. prosince 2025 podepsána kolektivn…
- 19:15 DPP: Zmodernizovaná stanice metra Pankrác opět slouží cestujícím
- 16:08 Armáda ČR: Čáslavští stíhači už Gripeny natankují i při nočních letech
- 13:21 ERÚ: Národní pracovní skupina k výpadku elektřiny dne 4. 7. 2025
- 11:56 ČEZ: Energetici rádi utrácejí na tradičních vánočních trzích
- 10:17 České dráhy: Předprodej nové výhodné skupinové slevy




