HK ČR: Chytré sítě ano, postupně spolu s přínosy pro zákazníky a ruku v ruce s úpravou tarifního systému

04.03.2015 15:00

Podpora průmyslu, rozvoj decentralizované energetiky a nových byznysů – takové jsou možné důsledky Národního akčního plánu pro Smart grids (NAP SG), který dnes projednává vláda, a který Hospodářská komora České republiky (HK ČR) vnímá velmi pozitivně.

HK ČR: Chytré sítě ano, postupně spolu s přínosy pro zákazníky a ruku v ruce s úpravou tarifního systému
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Oceňujeme konzervativní přístup v rámci NAP SG vyjádřený slovy „je potřeba přizpůsobit způsob a rychlost zavedení inteligentních sítí přínosům pro spotřebitele“.

Současně s tím ale upozorňujeme, že je nutné postupovat ruku v ruce s úpravou tarifního systému, bez které by rozvoj distribuované výroby mohl přinést přesun peněz od „chudých k bohatým“.

Chápeme, že jedním z klíčových impulsů pro rozvoj inteligentních sítí je přání spotřebitelů elektřiny získat větší svobodu a nezávislost při rozhodování o zajištění jejich energetických potřeb. Stále však zůstane nezanedbatelný počet zákazníků, kteří preferují jednoduchost v duchu „o elektřinu se starat nechci“. Energetika by však měla uspokojit potřeby obou zmiňovaných skupin, tedy vytvořit pro aktivní spotřebitele elektřiny svět Smart grids, jehož uživatelé se na jeho nákladech musí férově podílet. A současně s tím však pro zbylé spotřebitele zachovat „jednoduchý“ svět, ve kterém se o elektřinu nemusí příliš starat.

„NAP SG a rozvoj Smart grids může pomoci i průmyslovému sektoru, protože vytváří prostor pro rozvoj decentralizované energetiky, což je prostor pro rozvoj podnikání a nových businessů, kde mohou naši členové, průmyslové podniky a podnikatelé, najít své místo,“ komentuje předseda Energetické sekce HK ČR Václav Hrabák.

Pro minimalizaci dopadů do plateb spotřebitelů elektřiny považujeme za důležité využívat na financování nákladů rozvoje inteligentních sítí i finanční prostředky z dotačních programů EU (např. OP PIK), případně jiných dotačních programů, které budou vypisovány.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…