HK ČR: Investice v těžebním průmyslu jsou pro makedonskou ekonomiku extrémně důležité

12.02.2016 17:04

Podnikatelská mise HK ČR se vrátila z návštěvy Turecka, Makedonie a Řecka, kam doprovázela ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka. Cesty se zúčastnili podnikatelé z oblasti těžebního průmyslu, dopravního sektoru, zdravotnictví a farmacie, energetiky a služeb.

HK ČR: Investice v těžebním průmyslu jsou pro makedonskou ekonomiku extrémně důležité
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

V Turecku, Makedonii i Řecku HK ČR ve spolupráci s partnerskými komorami uspořádala podnikatelská fóra a na ně navazující bilaterální jednání českých a tuzemských firem. Všechna fóra zaznamenala významnou účast místních podnikatelských subjektů. V Izmiru fórum zahajoval prezident Izmirské obchodní komory, v Makedonii dokonce makedonský ministr zahraničí spolu s ministrem zahraničních věcí ČR Lubomírem Zaorálkem. Podnikatelská delegace  svou misi skončila v Řecku, kde proběhla setkání s představiteli místní podnikatelské komunity v Aténách a na ostrově Lesbos.

Kromě obchodně-ekonomické spolupráce byla v rámci řady jednání zmíněna i problematika zahraničních investic s důrazem na potenciální a prioritní oblasti. Příkladem může koncepce makedonské vlády v oblasti investičních stimulů pro zahraniční podniky, jež projevují zájem o investice do rozvojových a průmyslových zón.

Petr Bohatý, obchodní a technický ředitel společnosti TRANSYS, jež se zabývá výrobou pásových dopravníků, nyní zvažuje možnost kooperace s Tureckem v oblasti manipulace s materiálem. V případě makedonského trhu společnost plánuje dodávky zařízení v rámci makedonskou vládou připravované koncepce rozšíření místních dolů.

Jednatel firmy Law & Finance David Adamovič úspěšně dojednal start-up projekt v ČR s izmirskou společností.

Marcela Kaňková, obchodní ředitelka společnosti Dr. Müller Pharma, navázala na misi řadu nových kontaktů. V Makedonii jednala o možné výrobě jejich léků v ČR.

Olena Žáčková, obchodní ředitelka firmy VYRTYCH, jednala se svým zástupcem v Izmiru o reexportech do Íránu.

„Investice v těžebním průmyslu jsou extrémně důležité pro makedonskou ekonomiku a jsou tak významnou příležitostí pro příslušné české firmy. Pokud jde o Turecko, pak zde je nutno zmínit energetický sektor a samostatně oblast obnovitelných zdrojů,“ uvedl vedoucího podnikatelské mise Ilji Mazánek, předseda Zahraniční sekce HK ČR.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…