HK ČR: Jednání českých firem v Brazílii potvrdila důležitost podnikatelských misí

25.11.2013 14:39

Vítkovice v Brazílii dohodly podmínky objednávky pivovaru. Firma Mitas zde do 6 let zahájí výstavbu závodu. Společnost Foma Bohemia navázala při návštěvě brazilské TSA cenný kontakt na spotřebitele. Takové jsou výběrem závěry jednání českých firem, které se ve dnech 17. – 23. listopadu 2013 účastnily doprovodné podnikatelské mise předsedy Senátu Parlamentu České republiky Milana Štěcha do Brazílie organizované Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR).

HK ČR: Jednání českých firem v Brazílii potvrdila důležitost podnikatelských misí
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Obchodní zastoupení firmy Vítkovice a.s., oddělení pro Jižní Ameriku, ve Vitórii, hlavním městě státu Espirito Santo, dohodlo podmínky objednávky pivovaru s roční výstavkou 500 000 hektolitrů. Stalo se tak v průběhu jednání zástupců Vítkovic s panem Robertem Kautskym, potomkem českých přistěhovalců, kteří v Brazílii vybudovali lihovar společně s rozsáhlou distribucí limonád a minerálních vod pro 40 milionů regionálních spotřebitelů. Další průlomová jednání však zástupci Vítkovic vedli i na ředitelství brazilského giganta Embraeru. Státní výrobce letadel hodlá využívat vítkovickou CNG technologii pro revoluční letecký virtuální plynovod. Nově vyvinuté modely letadel Embraer tak budou přepravovat kontejnery CNG do pohraničních vojenských posádek.

Firma Mitas a.s. byla v Brazílii rovněž úspěšná. Jaroslav Musil, market manager společnosti, zde vedl hned několik jednání. „V Sao Paulu jsem se setkal se zástupci firmy PIRELLI, kteří mají v Brazílii čtyři továrny na výrobu pneumatik, ale nemají sofistikovaný výrobek, kterým jsou radiální celoocelové OTR pneumatiky 25“. Od zástupců Pirelli máme rozměry a informace o prodeji s tím, že bychom základní podmínky spolupráce měli domluvit ještě do konce tohoto roku,“ vysvětluje Musil. Ve Vitórii pak Mitas a.s. jednala se svým letitým brazilským partnerem Alpha Pneus Ribeirao Preto o vývoji prodeje pneumatik MITAS do konce tohoto roku a výhledu na rok 2014. Český výrobce a prodejce mimosilničních pneumatik v Brazílii prověřuje i možné lokality pro umístění výrobního závodu, a to s ohledem na umístění závodů na výrobu traktorů, či kombajnů. „Konkrétnější jednání začnou probíhat v horizontu dvou až tří let. Samotná výstavba závodu by poté měla začít nejpozději do roku 2019,“ potvrzuje Musil.

FOMA BOHEMIA s.r.o., další z členů podnikatelské mise, je jedním z několika posledních výrobců světlocitlivých materiálů ve světě. Firma již svého brazilského distributora v oblasti dentálních filmů má. Předmětem účasti na podnikatelské misi tak bylo získat nové distributory nebo konečné spotřebitele pro další oblast, které se firma věnuje, a tou jsou technické rentgenové snímky. „Náš cíl získat v Brazílii distributory nebo konečné spotřebitele zejména pro oblast technických rentgenových filmů se naplnil. Při návštěvě společnosti TSA, výrobce trubek ve Vitórii, jsme navázali velmi cenný kontakt, který projevil eminentní zájem o vyzkoušení našich výrobků,“ uvedla obchodní ředitelka firmy Dana Hojná.

Czech space alliance zastoupená jejím prezidentem Petrem Barešem byla dalším účastníkem podnikatelské části mise. „V září tohoto roku jsme v Sao José dos Campos navštívili vojenský výzkumný institut CTA. Jednání se vedla v duchu spolupráce na výrobě raket. Již tehdy nám však byl doporučen postup přes velení vzdušných sil v Brazílii, neboť dostat se k vojenským projektům bez státní podpory je velmi komplikované. Rozhodnutí setkat se v rámci této doprovodné podnikatelské mise přímo s viceministrem letectva Brazílie se však ukázalo jako správné, neboť pan viceministr velice otevřeně projevil zájem o naši nabídku a dal okamžitý příkaz místním agenturám v Rio de Janeiru, aby nás co nejdříve přijaly.“ Do České republiky navíc v dubnu příštího roku zavítá podnikatelská delegace brazilského vesmírného průmyslu, který má zájem navázat přímé kontakty se členy Czech space aliance s cílem představit jim své know-how a zájmy.

Koordinaci mise zajišťuje Czech Space Alliance ve spolupráci s Brazilskou vesmírnou agenturou a Asociací vesmírných profesionálů Brazílie za podpory agentury CzechInvest.

Součástí dvaceti členné podnikatelské delegace byli i zástupci České exportní banky (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). „Naší letošní hlavní aktivitou v Brazílii jsou dodávky desítek leteckých motorů GE Aviation, bývalé Valhrovky, do zemědělských letadel,“ komentuje Jan Procházka, generální ředitel a předseda představenstva EGAPu a dodává: „Při našich schůzkách byla v Brazílii markantní poptávka po zemědělství, odpadovém hospodářství, hutnictví či těžebním průmyslu. Velmi pozitivně pak hodnotíme uskutečněná jednání například s nejvyššími zástupci brazilské státní banky Bandes, protějšku Českomoravské záruční a rozvojové banky, která podporuje podnikání nejen velkých, ale i středních a malých podniků v zemi.“

Celkem 20 podnikatelů vezl do Brazílie prezident HK ČR Petr Kužel. HK ČR vítá aktivní přístup senátorů a dalších státních reprezentantů, kteří pomáhají zástupcům byznysu otevírat dveře na zahraničních trzích. Úspěšná jednání českých firem v Latinské Americe jasně potvrdila důležitost doprovodných podnikatelských misí pro české hospodářství.

Další doprovodnou podnikatelskou misi HK ČR vypravuje právě dnes, a to z pověření předsedy vlády České republiky Jiřího Rusnoka, kterého podnikatelé při příležitosti zasedání předsedů vlád zemí střední a východní Evropy s předsedou vlády ČLR doprovází do Rumunska. Mise se koná ve dnech 25. - 26. listopadu 2013.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

11:44 ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Nově je mez…