HK ČR: Rekordní počet podnikatelských misí v roce 2013

27.12.2013 15:03

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) v letošním roce zorganizovala historicky nejvyšší počet podnikatelských misí doprovázejících české ústavní činitele do zahraničí. České firmy pod vedením HK ČR se v roce 2013 představily při příležitosti 14 misí celkem ve 23 zemích světa.

HK ČR: Rekordní počet podnikatelských misí v roce 2013
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Podnikatelské mise, jako nástroj pro rozšíření podnikatelských kontaktů, se stále jeví jako nejefektivnější. Naším dlouhodobým cílem je otevírat českým firmám dveře na zahraniční trhy a vytvářet nové obchodní příležitosti, aby čeští podnikatelé našli své koncové zákazníky a nepřicházeli tak o své marže při využívání nejrůznějších zprostředkovatelů,“ řekl Jiří Hansl, ředitel zahraničního odboru HK ČR a dodal: „Pro úspěch uskutečněných misí v tomto roce pro nás byla klíčová spolupráce s orgány státní správy, především s Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem vnitra, Úřadem vlády, Kanceláří senátu či Kanceláří prezidenta republiky. Všem těmto partnerům, jakož i zastupitelským úřadům ČR v zahraničí, patří náš velký dík.“

Za uplynulý rok HK ČR vypravila do zahraničí celkem 321 českých firem, které se při příležitosti tamních podnikatelských fór setkaly s 856 zahraničními partnery.

Poslední doprovodná podnikatelská mise organizovaná HK ČR se uskutečnila ve dnech 17. - 18. prosince 2013 do Srbska. Téměř 15 zástupců domácích firem doprovázelo místopředsedu vlády a ministra vnitra ČR Martina Pecinu na jeho pracovní cestě do Bělehradu. Srbsko je dle Exportní strategie řazeno do prioritních zemí pro český vývoz.

„Srbští partneři mají velký zájem s českými protějšky spolupracovat. Srbsko a Česká republika mají prokazatelně dlouhou tradici vzájemných obchodních vztahů. Tyto dvě země pojí nejen jazyková, ale i geografická blízkost. Srbští partneři navíc projevují značný zájem o české partnery a služby,“ sdělil Bořivoj Minář, vedoucí doprovodné podnikatelské mise a člen představenstva HK ČR. „Bohužel se však zdá, že srbská ekonomika v současné době čelí nedostatku finančních prostředků, a to zejména v oblasti veřejných zakázek. České firmy mající určitá očekávání od srbského trhu proto s tímto musí počítat,“ uzavřel Minář. HK ČR však i přes to v Srbsku vnímá otevřené možnosti v oblasti rekonstrukce a modernizace stávajících energetických zdrojů, v projektech s využitím obnovitelných zdrojů energie, či environmentálních technologií.

České firmy se setkaly s 40 srbskými podniky, a to v rámci podnikatelského fóra, které zorganizovala HK ČR ve spolupráci se svým dlouholetým partnerem Obchodní a průmyslovou komorou Srbska. Fórum se uskutečnilo za přítomnosti místopředsedy vlády a ministra vnitra ČR Martina Peciny a srbského premiéra Ivici Dačiće.

Členem podnikatelské delegace byla mj. i Lenka Havránková, vedoucí nákupu společnosti Explosia a.s.: „V Srbsku jsme absolvovali jednání s naším stávajícím dodavatelem nitrocelulózy pro výrobu střelivin, firmou Milan Blagojevič. Předmětem našeho setkání byl rámcový kontrakt o zajištění dodávek na rok 2014.“ Firma Explosia v Srbsku rovněž navázala nové kontakty s potenciálními srbskými dodavateli surovin na výrobu trhavin či výrobního zařízení a náhradních dílů. „Cenné jsou podle nás i získané marketingové informace o prioritách a podporách rozvoje v daném teritoriu,“ dodala Havránková.

„Podnikatelská mise nejen splnila, ale i předčila naše očekávání,“ uvedl Roman Jurečka, jednatel společnosti Meopta systems s.r.o. a pokračoval: „Z šesti partnerů, s nimiž proběhla jednání v rámci podnikatelského fóra, se hned dva jeví jako velmi perspektivní pro naší budoucí obchodní spolupráci, a to jak v oblasti optických zaměřovačů, tak v oblasti optických přístrojů pro obrněná vozidla.“

HK ČR bude i v příštím roce pomáhat českým firmám při prosazování jejich podnikatelských záměrů a zájmů v zahraničí. „V rámci naší zahraničně-obchodní strategie hodláme být i nadále aktivní nejen v oblasti podnikatelských misí, ale i dalších akcí, jako jsou semináře, kulaté stoly apod. Neméně důležitá je i organizace české účasti na výstavách a veletrzích v zahraničí, to vše za součinnosti našich členů a pomoci komorové sítě,“ uzavřel Jiří Hansl, ředitel zahraničního odboru HK ČR.  

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …