„Respektujeme společenskou poptávku na omezení kuřáckých prostor, na druhé straně však jde o další nepřiměřený zásah do soukromého vlastnictví a svobody podnikání,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Hospodářská komora je přesvědčena, že jsou to zákaznické preference, co formuje poptávku, které se pak v podmínkách tržní ekonomiky nabídka zcela přirozeně přizpůsobuje. Není správné shora diktovat plošné změny s tím, že je provozovatelům i zákazníkům upírána i ta nejmenší možnost svobodné volby. „Oceňujeme proto, že se v legislativním procesu ze strany některých senátorů objevují návrhy na rozumné a kompromisní řešení,“ dodává Dlouhý.
Tímto řešením je zřízení tzv. kuřáren, kam by si klienti restaurací, hospod a barů mohli v případě zájmu zajít zapálit. Přestože tento návrh v Poslanecké sněmovně neprošel, věříme, že pro něj bude dostatečná podpora v Senátu. Právě kuřárny, které by fungovaly za přesně vymezených podmínek, by mohly dopřát přiměřenou možnost volby jak podnikatelům, tak i zákazníkům. Současně by kuřárny neměly negativní dopad na zaměstnance restauračních zařízení, jelikož ti by do kuřáckých prostor vstupovat nemuseli.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva