HK ČR na Dni Japonska: Máme zájem na dalším rozvoji vzájemných investic

03.11.2014 14:10

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) ve spolupráci s agenturou JETRO – Japan External Trade Organisation dnes organizovala další ze série teritoriálních dnů na podporu exportu – Den Japonska.

HK ČR na Dni Japonska: Máme zájem na dalším rozvoji vzájemných investic
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Akce se konala při příležitosti plánované doprovodné podnikatelské mise ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka do Japonska, kterou ve dnech 9. – 13. listopadu organizuje HK ČR.

„Japonská ekonomika se nyní nachází v období oživení a jejím cílem je do roku 2020 podíl investic zdvojnásobit. Jedná se o 3. největší ekonomiku světa, se kterou je Česká republika vázána nejen byznysově, a to s ohledem na skutečnost, že Japonsko je druhým nejaktivnějším investorem v ČR, ale i kulturně. Naše vztahy jsou na velmi dobré úrovni a nejsou zatíženy minulostí,“ uvedl viceprezident HK ČR Bořivoj Minář, který deklaroval zájem na dalším rozvoji vzájemných investic včetně spolupráce s japonskými partnery na odstraňování obchodních překážek. „Čeští podnikatelé vědí, že vyrazit na zahraniční trhy s vědomím, že se zde prosadí bez pomoci, je velmi naivní. Proto si velmi vážíme podpory nejen Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva zahraničních věcí, ale i spolupráce agentur na podporu obchodu a investic,“ dodal Minář.

Vzájemné hospodářské vztahy se v průběhu let rozšířily z obchodu se zbožím také do sféry investic a do oblasti služeb. Významnou roli nyní získává i spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje. „Aktuální příliv nových a rozšíření stávajících investic ze strany japonských firem jsou důkazem toho, že naši zahraniční partneři vnímají investiční prostředí České republiky za stále atraktivní a konkurenceschopné,“ sdělil náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

V České republice nyní působí 252 japonských firem, které vytvářejí více než 45 tisíc pracovních míst. V Japonsku se doposud registrovalo 6 českých firem, které zde úspěšně podnikají, a které založily i Českou obchodní komoru v Japonsku. „Domnívám se, že pro další upevnění našich ekonomických vztahů je nezbytný příliv investic z obou stran. Jako centrální instituce pro podporu investic do Japonska by JETRO velmi rádo pomáhalo českým podnikům, které uvažují o založení firmy v Japonsku. Doufám, že v budoucnu růst investic českých firem do Japonska prohloubí ekonomické vztahy mezi oběma zeměmi,“ doplnil prezident JETRO Satoshi Myamoto.

Dne Japonska se zúčastnilo téměř 70 zástupců českých firem a přítomni byli i zástupci významných japonských firem působících v Česku. Přítomní zástupci byznysu měli příležitost diskutovat o svých zkušenostech s asijským trhem, řeč byla i o partnerství českých a japonských podnikatelů a došlo i na perspektivy vzájemné spolupráce.

Plánovaná doprovodná podnikatelská mise ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka do Japonska navazuje na 2 předchozí návštěvy japonského státního ministra hospodářství, obchodu a průmyslu Kazuyoshi Akaby v Praze v minulém a letošním roce. Cílem mise, které se účastní téměř 20 zástupců českých firem v čele s HK ČR, je podpořit vzájemnou spolupráci a kontakty mezi oběma zeměmi. V průběhu cesty jsou připravená k podpisu 2 memoranda - Memorandum o spolupráci při mírovém využití jaderné energie v ČR a Memorandum o spolupráci mezi agenturami JETRO a CzechInvest na podporu českých a japonských podnikatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …