HK ČR pořádala seminář k trestní odpovědnosti právnických osob

07.06.2012 8:33

Hospodářská komora České republiky pořádala v rámci série odborných seminářů v roce 2012 další seminář tentokrát věnovaný problematice trestní odpovědnosti právnických osob. Základním cílem semináře bylo poskytnout podnikatelům praktický pohled na tuto problematiku.

HK ČR pořádala seminář k trestní odpovědnosti právnických osob
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Na semináři vystoupil JUDr. Jan Vidrna, z advokátní kanceláře Dáňa, Pergl a partneři, který se specializuje na trestní právo a zejména pak na trestní odpovědnost právnických osob, dále pan Marek Salač z oddělení Risk Consulting, KPMG Česká republika, který se zaměřil na oblast řízení rizik a governance pro právnické osoby jako preventivní opatření, a v neposlední řadě pan Michal Štička, z oddělení Forensics, KPMG Česká republika, který se věnoval forenzním dopadům trestní odpovědnosti právnických osob, a to zejména z hlediska problematiky podvodů a korupce.

Účastníci semináře z řad podnikatelů byli seznámeni s aktuální problematikou a potenciálními právními následky trestní odpovědnosti právnických osob a společně řešili i to, kdo může být pachatelem trestného činu, jaké trestné činy se na právnické osoby vztahují, jaké jsou vůči právnickým osobám přípustné tresty nebo jaké jsou odlišnosti od trestní odpovědnosti fyzických osob. Dále byl účastníkům semináře nastíněn i pohled na některé praktické aspekty řízení rizik trestní odpovědnosti a řeč byla i o praktických aspektech v pravděpodobně nejrizikovější oblasti korupce a podvodů.

S účinností od 1. ledna 2012 došlo v českém trestním právu k podstatné změně v otázce, kdo může být pachatelem trestného činu. Nově může být pachatelem i právnická osoba, což je významnou událostí zejména pro všechny obchodní společnosti, neboť zejména ty jsou vzhledem k rozsahu svých aktivit vystaveny riziku trestněprávních sankcí.

Nový zákon představuje z pohledu obchodních společností de facto zavedení principu kolektivní odpovědnosti, a přináší nové sankce s možným významným dopadem do ekonomické ale i existenční sféry společnosti. Je tedy v zájmu každé společnosti seznámit se důkladně s tímto zákonem, zjistit jaká pro ni představuje rizika a na tato rizika se připravit.

Na seminář věnovaný trestní odpovědnosti právnických osob naváže v rámci série odborných seminářů pořádaných Hospodářskou komorou České republiky dne 18. června 2012 seminář s názvem „Nový občanský zákoník“. Cílem akce bude seznámení podnikatelské veřejnosti s nejdůležitějšími aspekty současné právní úpravy nového občanského zákoníku a řešení praktických problémů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…