HSBC Bank: Afrika je rostoucí příležitostí pro české exportéry

14.02.2014 11:50 | Zprávy

Po dlouhém období, kdy byla Afrika považována za ztracený kontinent, začíná díky svému růstu nabízet zajímavé obchodní příležitosti pro zahraniční firmy. Právě obchodování s Afrikou bylo hlavním bodem programu semináře, který pro české exportéry zorganizovala HSBC Bank plc – pobočka Praha a její odborní partneři.

HSBC Bank: Afrika je rostoucí příležitostí pro české exportéry
Foto: HSBC Bank plc
Popisek: HSBC Bank plc

Byl to poslední ze tří seminářů v rámci 5. ročníku projektu HSBC GRANT. Cílem semináře bylo sdílet znalosti o jednom s nejslibnějších teritorií pro české exportéry, kterým byla po Latinské Americe a Rusku také Afrika. 

„Předpověď silného ekonomického růstu během příštích pěti let, který přinese také růst příjmů a spotřeby, bude představovat zvýšení podílu populace s nižším středním příjmem. Příznivé demografické a strukturální změny, které přinesou rozvoj afrických ekonomik, stejně jako jejich přechod od základního zemědělství k aktivitám s větší produktivitou, představují pro české firmy velkou příležitost, které by měly využít. Mezi hlavní oblasti s velkým potenciálem patří energetika a infrastruktura, které budou klíčové pro další rozvoj v tomto regionu,“ uvedl Michael Hordley, generální ředitel HSBC Bank plc – pobočka Praha.

„K úspěchu na tomto trhu potřebují české firmy podporu zkušených expertů, kteří Afriku dobře znají. Proto jsme pozvali odborníky z HSBC, aby jim společně s našimi partnery poskytli informace, jak v tomto teritoriu uspět,“ dodává Hordley.

„Během poslední dekády prošla Afrika výrazným růstem. I přes globální ekonomickou situaci, od roku 2000 vzrostla africká ekonomika více než trojnásobně. Výhled na další období je také optimistický. Klíčovou roli dalšího rozvoje budou hrát v budoucnu zahraniční přímé investice – nejen jako zdroj kapitálu, ale především jako katalyzátor vzniku nových pracovních míst, rozvoje dovedností a znalostí, transferu technologií a dlouhodobě i diverzifikace a transformace afrických ekonomik,“ říká Vladislav Severa, vedoucí partner oddělení transakčního poradenství EY ve střední a jihovýchodní Evropě.

HSBC GRANT na podporu exportu je unikátní projekt zaměřující se na podporu českých podniků při rozvoji jejich exportních aktivit. Principem projektu je grantová soutěž a odborné semináře pro exportéry, na kterých díky HSBC a jejím partnerům získají potřebné znalosti ke svému dalšímu rozvoji. Odbornou pomoc poskytnou partneři projektu – Česká exportní banka, CzechTrade, EY, EGAP, White&Case, Svaz průmyslu a dopravy ČR. Soutěžící se mohou přihlašovat na www.podporaexportu.cz od 15. listopadu 2013 do 15. února 2014.

O HSBC

HSBC Bank plc otevřela svou českou pobočku v květnu 1997. Poskytuje služby firemního bankovnictví pro korporátní klienty se zaměřením na mezinárodní obchod a zahraniční transakce. Kromě bankovních operací zahrnují služby české pobočky HSBC správu peněz, financování provozního kapitálu a investic, akviziční financování, projektové a exportní financování, devizové obchody, řízení úrokového rizika a faktoring. Prostřednictvím své mezinárodní sítě poskytuje HSBC celou škálu finančních služeb včetně investičního a privátního bankovnictví.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…