HSBC Bank: Afrika je rostoucí příležitostí pro české exportéry

14.02.2014 11:50

Po dlouhém období, kdy byla Afrika považována za ztracený kontinent, začíná díky svému růstu nabízet zajímavé obchodní příležitosti pro zahraniční firmy. Právě obchodování s Afrikou bylo hlavním bodem programu semináře, který pro české exportéry zorganizovala HSBC Bank plc – pobočka Praha a její odborní partneři.

HSBC Bank: Afrika je rostoucí příležitostí pro české exportéry
Foto: HSBC Bank plc
Popisek: HSBC Bank plc

Byl to poslední ze tří seminářů v rámci 5. ročníku projektu HSBC GRANT. Cílem semináře bylo sdílet znalosti o jednom s nejslibnějších teritorií pro české exportéry, kterým byla po Latinské Americe a Rusku také Afrika. 

„Předpověď silného ekonomického růstu během příštích pěti let, který přinese také růst příjmů a spotřeby, bude představovat zvýšení podílu populace s nižším středním příjmem. Příznivé demografické a strukturální změny, které přinesou rozvoj afrických ekonomik, stejně jako jejich přechod od základního zemědělství k aktivitám s větší produktivitou, představují pro české firmy velkou příležitost, které by měly využít. Mezi hlavní oblasti s velkým potenciálem patří energetika a infrastruktura, které budou klíčové pro další rozvoj v tomto regionu,“ uvedl Michael Hordley, generální ředitel HSBC Bank plc – pobočka Praha.

„K úspěchu na tomto trhu potřebují české firmy podporu zkušených expertů, kteří Afriku dobře znají. Proto jsme pozvali odborníky z HSBC, aby jim společně s našimi partnery poskytli informace, jak v tomto teritoriu uspět,“ dodává Hordley.

„Během poslední dekády prošla Afrika výrazným růstem. I přes globální ekonomickou situaci, od roku 2000 vzrostla africká ekonomika více než trojnásobně. Výhled na další období je také optimistický. Klíčovou roli dalšího rozvoje budou hrát v budoucnu zahraniční přímé investice – nejen jako zdroj kapitálu, ale především jako katalyzátor vzniku nových pracovních míst, rozvoje dovedností a znalostí, transferu technologií a dlouhodobě i diverzifikace a transformace afrických ekonomik,“ říká Vladislav Severa, vedoucí partner oddělení transakčního poradenství EY ve střední a jihovýchodní Evropě.

HSBC GRANT na podporu exportu je unikátní projekt zaměřující se na podporu českých podniků při rozvoji jejich exportních aktivit. Principem projektu je grantová soutěž a odborné semináře pro exportéry, na kterých díky HSBC a jejím partnerům získají potřebné znalosti ke svému dalšímu rozvoji. Odbornou pomoc poskytnou partneři projektu – Česká exportní banka, CzechTrade, EY, EGAP, White&Case, Svaz průmyslu a dopravy ČR. Soutěžící se mohou přihlašovat na www.podporaexportu.cz od 15. listopadu 2013 do 15. února 2014.

O HSBC

HSBC Bank plc otevřela svou českou pobočku v květnu 1997. Poskytuje služby firemního bankovnictví pro korporátní klienty se zaměřením na mezinárodní obchod a zahraniční transakce. Kromě bankovních operací zahrnují služby české pobočky HSBC správu peněz, financování provozního kapitálu a investic, akviziční financování, projektové a exportní financování, devizové obchody, řízení úrokového rizika a faktoring. Prostřednictvím své mezinárodní sítě poskytuje HSBC celou škálu finančních služeb včetně investičního a privátního bankovnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…