HZS ČR: Čeští experti školí v Ugandě ochranu před účinky chemických látek

09.10.2019 14:54

Od 28. září do 13. října provádí v ugandské Jinje specialisté Institutu ochrany obyvatelstva Hasičského záchranného sboru ČR praktický výcvik na ochranu před chemickými látkami pro záchranáře z Východoafrického společenství.

HZS ČR: Čeští experti školí v Ugandě ochranu před účinky chemických látek
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Kurz je pořádán pod hlavičkou OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons - Organizace pro zákaz chemických zbraní), se kterou Institut ochrany obyvatelstva spolupracuje již od roku 1998. Zdaleka se nejedná o kurz první. Jen v Ugandě již takové výcviky proběhly tři, další byl v Paraguayi a pravidelné výcviky probíhají také přímo v Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč.

Projekt OPCW s názvem „Posílení reakce na mimořádnou chemickou událost, plánování a řízení události“ je výcvik pro pracovníky zemí Východoafrického společenství (EAC) zabývající se chemickou bezpečností. Tento kurz navazuje na kurzy projektu z let 2016 - 2018, které se konaly pod hlavičkou OPCW a byly zajišťovány Národním úřadem Ugandy.

Výcvik probíhá v Regionálním výcvikovém centru, které je umístěno ve vojenském výcvikovém zařízení „Uganda Regional Deployment Capability Centre“ v Jinja v Ugandě a slouží k výcvikům chemické bezpečnosti pro státy EAC, kteří jsou signatáři Úmluvy o zákazu chemických zbraní (Uganda, Tanzanie, Keňa, Rwanda a Burundi). Od roku 2016 proběhly za účasti českých instruktorů již tři výcviky. Zpočátku byly veškeré tréninkové aktivity prováděny pouze českými lektory, afričtí kolegové plnili role posluchačů a později asistentů českých instruktorů. Kromě výcviku v Ugandě absolvovali vybraní EAC instruktoři také odborné výcviky v České a Jihoafrické republice, takže jsou v současnosti plně kvalifikováni na role instruktorů. To se také letos ukáže, protože vlastní kurz již vedou vyškolení experti z minulých kurzů a čeští specialisté budou pouze v roli supervizorů. Výcviku se účastní 15 posluchačů (Burundi 4, Keňa 3, Tanzanie 4 a Uganda 3) a 15 instruktorů, z nichž je 8 plně kvalifikováno a ostatní plní role jejich asistentů, aby převzali instruktorskou pozici v roce 2020.

A jak takový výcvik probíhá v praxi? Výcvik začíná přednáškami zaměřenými na bojové chemické látky a průmyslové chemikálie, ochranu záchranářů, detekci. První část výcviku je koncipována teoreticky s praktickým nácvikem jednotlivých aktivit (detekce, vzorkování, ochranné prostředky a dekontaminace). Druhou část zahajují přednášky na téma organizace místa zásahu a stanovení rolí jednotlivých osob při zásahu. V praxi pak proběhne několik různých scénářů na únik toxické chemické látky, kdy účastníci musí pracovat jako jeden secvičený celek. Za zásah zodpovídá velitel zásahu, za bezpečnost velitel nástupního prostoru a také každý tým má svého velitele. Každý den je pak zakončen večerní schůzkou s instruktory nebo s velitelem výcviku, kdy čeští experti diskutují o průběhu a problematice výcviku.

Hlavní cíl projektu se posunuje do nové roviny, regionální výcvikové centrum s dostatečným množstvím instruktorů je již vybudováno. Nyní se aktivita přesunuje do národních úrovní, kdy vyškolení instruktoři budou plnit své úkoly ve svých domovských státech. Všeobecné principy ochrany jsou již natrénovány, nyní se tým expertů z České republiky a Velké Británie zaměří na analýzu vybavení v jednotlivých státech EAC a doporučí nejvhodnější prostředky, které budou sloužit ke komplexnímu zvládnutí chemické události.

Výcviky zaměřené na ochranu před účinky chemických látek přispívají k zajištění celosvětové bezpečnosti a můžeme být pyšní, že vynikající vybavenost a expertní zabezpečení řadí Českou republiku mezi přední světové tréninkové mocnosti v oblasti chemické bezpečnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…