HZS ČR: Podzimní plenární jednání Výboru pro civilní nouzové plánování NATO

13.11.2018 11:41

V bruselské centrále NATO se ve dnech 13. a 14. listopadu 2018 koná podzimní plenární jednání zástupců členských států NATO pro oblast civilní nouzové připravenosti a také zástupců vybraných partnerských zemí zapojených do agendy Výboru pro civilní nouzové plánování (CEPC) NATO. Jednání se z pozice národního gestora civilního nouzového plánování účastnili zástupci MV–GŘ HZS ČR.

HZS ČR: Podzimní plenární jednání Výboru pro civilní nouzové plánování NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

V partnerském formátu (Finsko, Gruzie, Irák, Jordánsko, Moldavsko, Švédsko, Švýcarsko, Tunisko a Ukrajina) zasedne výbor CEPC 13. listopadu 2018, aby řešil agendu budování schopností civilní připravenosti a národní odolnosti. V poslední době posiluje spolupráce pomocí tzv. balíčků na budování obranných schopností (DCB) zejména s Moldavskem, Ukrajinou, Jordánskem nebo Irákem nebo poradenská spolupráce prostřednictvím vysílání Poradních podpůrných týmů (AST) NATO. Ty Aliance na žádost partnerských států v poslední době nasadila např. na Ukrajině (2014 a plán 2019), v Iráku (2016), Gruzii (2017, 2018).

Druhý den se pak výbor CEPC sejde ve členském formátu, aby přezkoumal pokrok v oblasti civilní připravenosti NATO s ohledem na sedm základních oblastí odolnosti dle metodiky NATO schválené členskými zeměmi NATO v roce 2016. V roce 2020 totiž spojence znovu čeká celoalianční hodnocení civilní připravenosti prostřednictvím tzv. Zprávy o stavu civilní připravenosti. Po zprávě v roce 2015 a 2018 půjde již o třetí takové hodnocení připravenosti členských států. ČR navíc nad rámec aliančních povinností provedla doporučenou analýzu civilní nouzové připravenosti. Výsledný materiál schválí Výbor pro civilní nouzové plánování (VCNP).

Další plenární jednání tohoto výboru NATO je naplánováno na jaro příštího roku.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…