HZS ČR: Prezident jmenoval nové generály

09.05.2021 16:43

Prezident republiky Miloš Zeman v sobotu 8. května 2021 u příležitosti státního svátku Dne vítězství povýšil do hodnosti generálmajora Ing. Vladimíra Vlčka, Ph.D., MBA, ředitele HZS Moravskoslezského kraje, a jmenoval do hodnosti brigádního generála Ing. Daniela Miklóse, MPA, náměstka generálního ředitele HZS ČR.

HZS ČR: Prezident jmenoval nové generály
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Generálmajor Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA byl povýšen do hodnosti generálmajora, tedy  hodnostně se stal „druhým“ nejvýše postaveným příslušníkem HZS ČR.

Generálmajor Vladimír Vlček  nastoupil ke sboru již v roce 1984.  V letech 1993 až 1995 zastával též nejvyšší funkci v hasičském záchranném sboru, když byl vrchním požárním radou. Následně působil  jako náměstek krajského ředitele pro integrovaný záchranný systém a operační řízení, a od roku 2016 se stal ředitelem Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. V roce 2017 byl jmenován prezidentem republiky do hodnosti brigádního generála.

Generálmajor Vladimír Vlček má za sebou 36 let praxe u HZS ČR. Patří mezi nejzkušenější krajské ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky s dostatkem teoretických znalostí i potřebných praktických zkušeností získaných výkonem různých funkcí v okresním, krajském sboru, ale i na celostátní úrovni. Při své práci využívá technického způsobu myšlení, který doplňuje velmi dobrými organizačními, manažerskými a řídícími schopnostmi. Snaží se o systémový přístup k řešení problémů v rámci celého sboru. Pravidelnými službami jako řídící důstojník HZS kraje a velící důstojník města Ostravy si dodnes udržuje svůj kontakt s výjezdovou zásahovou činností a přímo se tak účastní jednotlivých zásahů.

Jmenovaný získal i celou řadu zahraničních zkušeností. Působil jako velitel vyhodnocovacího a koordinačního týmu Monitorovacího a informačního střediska Evropské unie po ničivém zemětřesení a tsunami v Japonsku a Jordánsku. K dalším zahraničním misím patřila například mise v Namibii nebo v Tádžikistánu.

V rámci sboru požívá přirozené autority a je považován za předního odborníka v oblasti požární ochrany a integrovaného záchranného systému. Generálmajor Vlček taktéž velmi dbá na rozvoj spolupráce a nadstandardních vztahů s dobrovolnými hasiči, územní samosprávou a dalšími subjekty v rámci integrovaného záchranného systému České republiky. V neposlední řadě se významně podílí na řešení pandemie COVID-19 v roce 2020 a 2021 a to jak v rámci Hasičského záchranného sboru České republiky, ale i celé České republiky.

Brigádní generál Ing. Daniel Miklós, MPA, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky, působí u HZS ČR od roku 2003. Za 18 let své praxe si prošel řadou pozic na odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení. Náměstkem generálního ředitele pro prevenci a civilní nouzovou připravenost je od roku 2017.

Brigádní generál Ing. Daniel Miklós patří mezi nejzkušenější představitele Hasičského záchranného sboru České republiky, zejména v oblasti krizového řízení a civilní nouzové připravenosti. Pro vykonávanou funkci má velmi dobrý teoretický základ a dostatek praktických zkušeností. Mezi jeho přednosti patří organizační a řídící schopnosti, které zúročil zejména v rámci řešení nouzového stavu souvisejícího s pandemií COVID-19.

Ze své pozice náměstka je zodpovědný za celou problematiku ochrany obyvatelstva, krizového řízení, civilního nouzového plánování a požární prevence. Tyto oblasti v sobě zahrnují obrovské množství agend a činností. Je to například příprava plánovací dokumentace pro velké mimořádné události a krizové situace od těch, za kterými stojí příroda, typu povodní, větrných smrští, přívalů sněhu nebo náledí po ty, za kterými stojí člověk – „blackout“, technické havárie v průmyslových objektech, pandemie a podobně. Událostmi, na jejichž řešení se jako člen krizového řízení podílel, byly v minulosti například povodně v letech 2006, 2009, 2010 a 2013, nebo orkány Kyrill v roce 2007 a Herwart v roce 2017.

Během koronavirové krize byl brigádní generál Miklós členem několika pracovních skupin Ústředního krizového štábu, z nichž některé rovněž vedl, a přispěl tak ke zdárnému zvládnutí pandemie v rámci celé ČR. Mezi jeho hlavní kompetence patřily logistika distribuce ochranných prostředků, komunikace s kraji a navrhování opatření pro efektivní zvládnutí celé situace.

Kromě zmiňovaných dvou generálů formálně převzali jmenovací dokumenty z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana také brigádní generál Ing. David Kareš, zástupce velitele Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky, a brigádní generál Ing. Miloslav Svatoš, ředitel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, které prezident republiky jmenoval do generálských hodností již v říjnu 2020 u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu, avšak ceremonie předání jmenovacích dekretů se tehdy z důvodu koronavirových opatření nekonala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…