Hasiči a energetici vylepšují komunikaci s obyvateli v okolí jaderných elektráren

30.11.2016 16:53

Díky dohodě mezi Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky a společnosti ČEZ dojde k významné modernizaci sirén v regionech kolem elektráren Temelín a Dukovany. Hasiči nově využijí i zásahové a školicí prostředky a zároveň také proškolí stovky osob.

Hasiči a energetici vylepšují komunikaci s obyvateli v okolí jaderných elektráren
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna

Nové učebny, nebo speciální měřící přístroj pro hasiče na Vysočině a v jižních Čechách. To jsou první konkrétní projekty v hodnotě tři čtvrtě milionu korun, které získali hasiči díky spolupráci s energetiky z Jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Na oplátku proškolili řadu zaměstnanců. „Dohoda zdaleka není jen o sponzoringu a školení. I když je riziko větší havárie u českých jaderných elektráren extrémně nízké, stejně musíme být připraveni. A v první linii bychom společně se zaměstnanci stáli my – hasiči. I proto je pro nás velmi těsná spolupráce nesmírně důležitá,“ vysvětluje Daniel Miklós, ředitel odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Nejvýznamnějším prvkem dohody mezi hasiči i energetiky je plán na výměnu a modernizaci sirén v takzvaných Zónách havarijního plánování. Tedy ve třinácti až dvacetikilometrovém okruhu kolem elektráren. Dotkne se více než 127 000 lidí v obou lokalitách.

„Sirény sice slouží primárně obyvatelům a obcím pro všechny typy výstrah, ale jsme si vědomi naší společenské odpovědnosti a proto jsme se s hasiči dohodli na plánu jejich výměny a obnovy,“ potvrzuje ředitel Útvaru bezpečnost společnosti ČEZ Roman Havlín.

Konkrétní rozsáhlý modernizační plán představí hasiči a energetici v příštích letech. Pro změnu jihomoravští hasiči navíc získají i podobnou učebnu jako jejich kolegové z Vysočiny.

„Dohoda je výhodná oboustranně. My zásadním způsobem pomůžeme s technickými opatřeními a dary, hasiči přispívají svými znalostmi a službami,“ konstatuje Havlín.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…