Hejtman Hašek vítá větší spolupráci českých a rakouských záchranářů

27.05.2015 16:40

Hejtman Michal Hašek vítá možnost větší spolupráce českých a rakouských záchranářů při výjezdech k pacientům v sousední zemi, kterou zakotvuje dnes (25. května 2015) schválená Rámcová smlouva mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby, kterou schválila vláda. Obdobnou smlouvu už má ČR od roku 2014 s Německem.

Hejtman Hašek vítá větší spolupráci českých a rakouských záchranářů
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

„Schválení smlouvy vítám a děkuji ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi za aktivní přístup při její přípravě. Jak zdravotničtí záchranáři na jižní Moravě, tak i personál nemocnic ve Znojmě a Břeclavi se na tuto dohodu již aktivně dopředu připravoval. Jde mimo jiné o jazykové kurzy, ale i praktickou přípravu budoucí spolupráce. Například se záchranáři z rakouského St. Pöltenu jednala jihomoravská záchranná služba naposledy minulý týden. Příští týden ve středu se navíc uskuteční přímo na česko-rakouských hranicích ve Vratěníně na Znojemsku velké mezinárodní cvičení záchranných služeb při hromadné dopravní nehodě pod názvem Sanitka 2015. Zúčastní se ho záchranáři z Jihomoravského kraje, Kraje Vysočina, Jihočeského kraje a spolkové země Dolní Rakousko a to včetně letecké záchranné služby, na níž se dnes schválená mezivládní dohoda také vztahuje,“ uvedl hejtman Hašek.

Pacienti v ohrožení života v příhraničních oblastech s horší dojezdovou rychlostí domácích záchranářů mají díky dohodě dostat šanci na rychlejší pomoc. Smlouva například stanoví, že zdravotničtí záchranáři u sebe nebudou muset mít doklady, pokud v rámci zásahu přejedou přes hranice, a to až do chvíle, než je dostanou nebo obdrží náhradní doklady. Smlouva pokrývá i činnost letecké záchranné služby.

V současné době je přeshraniční spolupráce českých a rakouských záchranářů možná jen při katastrofách a velkých haváriích podle smlouvy z prosince 1998. Nynější dohoda rozšiřuje a umožňuje trvalou dostupnost těchto služeb. V první fázi by příhraniční kraje spolupracovaly podle aktuální potřeby, časem by ji mohly využít i při tvorbě plánu pokrytí kraje výjezdovými základnami.

Přeshraniční spolupráce se na české straně má týkat krajů Jihočeského, Jihomoravského a Vysočina, na rakouské spolkových zemí Horní Rakousko a Dolní Rakousko. Na tuto rámcovou smlouvu by měla navázat  samostatná ujednání o přeshraniční spolupráci mezi kraji v ČR a spolkovými zeměmi v Rakousku, v nichž se podmínky upřesní. 

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…