Hejtman Moravskoslezského kraje rozdal ceny společenské odpovědnosti

10.04.2015 16:41

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák předal ceny za společenskou odpovědnost za loňský rok. Slavnostní vyhlášení soutěže se konalo ve čtvrtek 9. dubna 2015 v ostravském Clarion Congress Hotelu. Do letošního šestého ročníku soutěže, kterou vyhlásila Rada Moravskoslezského kraje spolu s Radou kvality ČR, se přihlásilo 54 uchazečů – firmy, obce a společnosti veřejného sektoru.

Hejtman Moravskoslezského kraje rozdal ceny společenské odpovědnosti
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje rozdal ceny společenské odpovědnosti

„Všem vítězům jsem předal plastiku ze skla a mosazi připomínající váhy, které v limitované sérii vyrobil sochař Jan Šnéberger. Váhy jsou symbolem spravedlnosti a zrcadlí tak smysl společenské odpovědnosti. Být spravedlivý ke všemu, všem, včetně sebe, a zároveň vyvážit všechny stránky svého konání,“ řekl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

V kategorii obcí s rozšířenou působností v soutěži o Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2014 zvítězilo stejně jako v loňském roce město Kopřivnice, mezi ostatními obcemi si nejvyšší cenu odnesla Studénka. Z firem do padesáti zaměstnanců obsadila první místo opět společnost TELE DATA SYSTEM, s.r.o., v kategorii do 250 zaměstnanců zvítězila společnost CPI Hotels, a. s.; provozní jednotka: Clarion Congress Hotel Ostrava. Absolutním vítězem v kategorii firem nad 250 zaměstnanců se stala společnost Brose CZ spol. s r.o. Vloni nově zřízené kategorii „organizace veřejného sektoru“ získaly 1. místa občanské sdružení Stránské z Bruntálska (podkategorie do 50 zaměstnanců) a Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (podkategorie nad 50 zaměstnanců).

„Je důležité vyzdvihnout a poděkovat podnikatelským subjektům a organizacím za to, že dělají pro kraj, pro občany více, než jim ukládá legislativa. To je podstata společenské odpovědnosti – poskytovat výrobky či služby svému okolí, a to podle standardů, které jdou nad rámec povinnosti. Jsem rád, že se do soutěže stále hlásí vysoký počet soutěžících. Jejich zájem je pro mě potvrzením, že nejsme k vlastní budoucnosti lhostejní,“ uvedl hejtman Miroslav Novák.

Soutěž, která se koná od roku 2008, byla letos opět rozdělena do tří hlavních kategorií - podnikatelské subjekty, obce, organizace veřejného sektoru. Ty se dále členily podle počtu zaměstnanců nebo působnosti obcí. Hodnotící komise u soutěžících posuzovala řadu sociálních, environmentálních i ekonomických ukazatelů. Zaměřila se mimo jiné na jejich vztah k okolí a jeho sociálním potřebám, podporu sociálně ohrožených skupin, handicapovaných i osob se změněnou pracovní schopností.

Během slavnostního večera vystoupila i Hana Fialová, vynikající muzikálová zpěvačka, herečka Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a čerstvá držitelka Ceny Thálie v kategorii opereta, muzikál a jiný hudebně dramatický žánr, s písněmi světoznámé francouzské šansoniérky Edith Piaf a dalšími muzikálovými hity.

Vítězové obdrželi plastiku s názvem Stabilitatem Mentis (stálost v myšlení), která je zhotovena z čistého křišťálu a leštěné mosazi. Zobrazuje váhy jako symbol spravedlnosti a rovnosti. Autorem je sochař Jan Šnéberger. Cena symbolizuje myšlenku Marca Tullia Cicera: „Podstatou rovnosti je spravedlnost“.

Vítězové soutěže Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2014

kategorie „obce“:

  • obce s rozšířenou působností – Město Kopřivnice
  • ostatní obce – Město Studénka

kategorie „podnikatelské subjekty (firmy)“:

  • do 50 zaměstnanců – TELE DATA SYSTÉM, s.r.o.
  • do 250 zaměstnanců – CPI Hotels, a.s.; Clarion Congress Hotel
  • nad 250 zaměstnanců – Brose CZ spol. s r. o.

kategorie „organizace veřejného sektoru“

  • do 50 zaměstnanců – Občanské sdružení Stránské
  • nad 50 zaměstnanců – VŠB-TU

Kdo jsou letošní vítězové:

TELE DATA SYSTEM spol. s r.o. na našem trhu působí od roku 1991. V oblasti společenské odpovědnosti se firma angažuje již několik let. Podporuje a sponzoruje řadu sportovních i kulturních aktivit.

Clarion Congress Hotel Ostrava si důsledně vybírá dodavatele zboží i služeb. Při svém výběru zohledňuje především regionální dodavatele, neváhá využít i nabídku chráněné dílny.

Společnost BROSE CZ, spol. s r.o. je rodinný podnik s více než 100letou tradicí, který v loňském roce oslavil desetileté výročí svého působení v Průmyslovém parku Kopřivnice. V červenci 2014 společnost zprovoznila vlastní zařízení pro děti Kids Club –  jesle, mateřskou školu, odpolední družinu a prázdninový klub. Jde o jeden z celé řady benefitů, jež tato společnost nabízí svým zaměstnancům, jejichž počet se stále zvyšuje.

Občanské sdružení Stránské připomíná a odhaluje kouzlo venkova. Sdružení je zakladatelem chovu ohroženého druhu valašských ovcí. Výrobky z jejich vlny jsou nositeli značky „Jeseníky originální produkt“. Každá ovce má jméno, které jí vymyslí děti při vítání mláďat. Zákazník si pak může vybrat ovci, z jejíž vlny si výrobek přeje a podílet se i na jeho samotné výrobě. Může tak mít ponožky třeba z vlny ovce Josefíny, nebo plstěnou kabelku z vlny ovce Lentilky. Kde jinde tohle najdete?

Vysoká škola báňská – Technická univerzita má za sebou více než 160 let své existence. Kromě vzdělávání univerzita pomáhá svým studentům i s nalezením jejich budoucího uplatnění. Spolupracuje se zaměstnavateli v našem kraji, organizuje veletrh Kariéra Plus, kde studenti mohou najít svého budoucího zaměstnavatele.

Kopřivnice, která je pupeční šňůrou spjata s automobilkou Tatra a Technickým muzeem, se stala i loňským vítězem Ceny hejtmana kraje za společenskou odpovědnost. Ve výčtu aktivit klade Kopřivnice důraz na práci s mladými lidmi. V rámci projektu „Mladí městu Kopřivnice“ nabízí mladým lidem ve věku od 16 do 19 let letní brigády, které jsou spojeny s údržbou města. Aktivita se osvědčila a město Kopřivnice v ní bude nadále pokračovat.

Studénka: Pro zkvalitnění svých služeb provádí vedení městského úřadu pravidelná šetření spokojenosti zaměstnanců, a tím získává účinnou zpětnou vazbu. Za svůj přístup k problematice dodržování rovných příležitostí obdržel městský úřad nejedno ocenění.

Přihlášení soutěžící, kteří se aktivně zabývají společenskou odpovědností:

Přihlášené podnikatelské subjekty (firmy)

 

Název firmy

AL INVEST Břidličná, a.s.

Alfa Plastik, a.s.

Automaty Kavamat Vending s.r.o.

Autoškola Pater s.r.o.

BONATRANS GROUP a.s.

Brose CZ spol. s r.o.

CPI Hotels, a. s.; provozní jednotka:
Imperial Hotel Ostrava

CPI Hotels, a. s.; provozní jednotka:
Clarion Congress Hotel Ostrava

DC VISION, s.r.o.

GE Money Bank, a.s.

Institut pro ženy, o.s.

IVG Colbachini CZ s.r.o.

JK TRANS s.r.o.

Karvinská hornická nemocnice a.s.

Kateřinská Hotel, s.r.o.
Hotel Mercure Ostrava Center

MARLENKA international s.r.o.

Motor Lučina spol. s r.o.

Ostravské vodárny a kanalizace  a. s.

OSTROJ a.s.

OZO Ostrava s.r.o.

Park Inn by Radisson Hotel Ostrava

Plzeňský Prazdroj, a. s.

RESPECT OSTRAVA, s.r.o.

SEMAG spol. s r. o.

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a.s.

Taforge a.s.

Tawesco s.r.o.

TELE DATA SYSTEM, spol. s r.o.

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a. s.

VÍTKOVICE STEEL, a. s.

VOP CZ, s.p.

 

Přihlášené obce

 

Název obce

Bruntál

Frenštát pod Radhoštěm

Jablunkov

Klimkovice

Kopřivnice

Krnov

Nový Jičín

Studénka

Otice

Havířov

Opava

Ostrava

Horní Bludovice

Vítkov

Kravaře

Město Rychvald

 

Přihlášené organizace veřejného sektoru

 

Název organizace veřejného sektoru

TRIANON, z.s.

Domov Vesna

Družstvo NAPROTI

Slezská diakonie

Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava

Stránské

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…