Hejtman Netolický prosazuje rozšíření rizikových úseků na I/35. Ministerstvo zadá studii

11.05.2015 14:58

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s náměstkem ministra dopravy Tomášem Čočkem ohledně výstavby rychlostní silnice R35, u které se odhaduje dokončení prvních dvou úseků z Opatovic nad Labem do Ostrova v roce 2019. Hejtman zároveň projednával možnosti zlepšení propustnosti a bezpečnosti na stávající silnici I/35.

Hejtman Netolický prosazuje rozšíření rizikových úseků na I/35. Ministerstvo zadá studii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

„Pro zlepšení komfortu a propustnosti silnice se nabízí řešení v podobě takzvaných střídavých třípruhů na rovných úsecích, kde dochází k častým dopravním nehodám. Podle studií ministerstva dopravy je pro vybudování těchto třípruhů nezbytná šíře komunikace 12,5 metru. Stávající komunikace má šířku 10,5 metru, přičemž je možné její rozšíření až na 11,5 metru. Dohodli jsme se, že ministerstvo dopravy zadá speciálně pro silnici I/35 studii, která do září tohoto roku detailně rozebere možnosti rozšíření včetně ekonomického zhodnocení,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Podle stanoviska ministerstva dopravy nemusí střídavé třípruhy znamenat zvýšení propustnosti komunikace, ale zcela jistě zvýší komfort pro řidiče. „Předpokládaná cena rozšíření silnice je až 30 milionů na jeden kilometr, avšak i přesto považuji rozšíření za důležité i vzhledem k tomu, že stavba R35 na sebe nebude v jednotlivých etapách navazovat. Druhým důvodem jsou ukončení úprav dálnice D1 v roce 2020, což sebou nese zvýšenou zátěž tranzitu na I/35,“ vysvětlil Martin Netolický.

V současné době je připravována stavba okružní křižovatky ve Vysokém Mýtě nedaleko benzinové stanice ve směru na Litomyšl. Obdobně je připravována úprava křižovatky silnic I/35 a I/17 v Zámrsku, ale také instalace bezpečnostních prvků v některých úsecích. „Ministerstvo dopravy vyhodnotí možností instalace nových prvků na zlepšení bezpečnosti na silnici I/35. Hlavní část těchto úprav bude provedena v úsecích, kde silnice prochází jednotlivými obcemi,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…