Hejtman ocení organizace a firmy za společenskou odpovědnost

17.11.2015 18:21

Třiadvacet organizací z celého kraje má šanci získat Cenu hejtmana Jihomoravského kraje za společenskou odpovědnost. Premiérový ročník pozná své vítěze ve čtvrtek večer po skončení prvního dne konference nazvané Společenská odpovědnost ve všech oblastech lidské činnosti. Tu kraj pořádá již potřetí. Tentokrát v Multifunkčním centru zámku Lednice.

Hejtman ocení organizace a firmy za společenskou odpovědnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Jedná se o novou soutěž, která se stává prestižní záležitostí pro všechny oceněné. A to v roce, kdy si Jihomoravský kraj připomíná patnácté výročí obnovení krajských samospráv.

Historicky první ročník vyhlásila v březnu 2015 Rada Jihomoravského kraje ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou jižní Moravy a Radou kvality ČR. Sami zástupci hospodářské komory soutěž velmi vítají  s tím, že podnikatele myslící na zisk jako na jeden ukazatel z mnoha, nikoliv na jediný, je zapotřebí veřejně podpořit.

Smyslem soutěže je veřejně ocenit úsilí organizací, které se společenskou odpovědností aktivně a nad rámec svých zákonných povinností zabývají.  Zúčastnit se mohou jak organizace podnikatelského, tak i veřejného sektoru včetně škol, nemocnic, sociálních zařízení, obcí apod.

Podmínkou soutěže je vyplnit sebehodnotící dotazník, v němž účastníci popisují svoji činnost v oblasti sociální, environmentální, ekonomické a regionální odpovědnosti a na základě dosažených výsledků v bodovém hodnocení pak soutěží o vítězství v dané kategorii.

Vítězové ročníku 2015 převezmou mimo certifikátu „Společensky odpovědná organizace“ také umělecké dílo symbolizující strom života, za jehož návrhem i zpracováním stojí mladí talenti oboru umělecký keramik, keramička z Masarykovy střední školy Letovice.

O konferenci

Již tři roky Krajský úřad Jihomoravského kraje usiluje o větší propagaci tématu společenské odpovědnosti, které patří k fenoménům dnešní doby, ne ve všech oblastech lidského počínání je však doposud objevené, pochopené a doceněné.

Krajský úřad ji však chápe jako klíčový nástroj pro dosahování svých strategických cílů. „Nabídnout víc než co zákon vyžaduje a společnost očekává“, to je motto úřadu.
V roce 2013 se stal první institucí veřejné správy v ČR, která strategický přístup ke společenské odpovědnosti certifikovala. Od listopadu 2014 je závazek k prohlubování aktivit v této oblasti o to větší, protože Krajský úřad Jihomoravského kraje získal to nejvyšší možné ocenění – vítězství v Národní ceně ČR za společenskou odpovědnost.

V roce 2015 pořádá krajský úřad ve spolupráci se společností QUALIFORM, a.s. již třetí ročník konference o společenské odpovědnosti. Během uplynulých dvou ročníků jsme měli možnost setkat se s těmi, pro které je společenská odpovědnost bezmála životním krédem, které si přirozeně přenášejí i do svých profesních uplatnění. Věříme, že nejinak tomu bude i zde v Lednici.

Pro pořádání konference byl záměrně vybrán měsíc listopad. Navazuje na tradici založenou Evropskou unií, která měsíc listopad každoročně vyhlašuje „měsícem kvality“, a to nejen kvalitního svatomartinského vína, ale především kvality ve smyslu metod řízení. Listopad se tak stává symbolickou přehlídkou úspěšných praxí a slouží k rozvoji další spolupráce v této oblasti.

Účelem konference je seznámit organizace veřejné i podnikatelské sféry i širokou veřejnost s filozofií společenské odpovědnosti a jejím přínosem pro rozvoj kvality života komunity a životního prostředí, v nichž organizace působí a které svou činností bezprostředně ovlivňuje.

Program je postaven na sdílení konkrétních příkladů dobré praxe. V příjemné atmosféře vzniká také důležitý prostor i pro neformální navazování kontaktů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…