Historickou alej u rybníka Kolečko v Tovačově nechají ošetřit Lesy ČR

01.08.2017 15:23

Revitalizaci jedné z nejstarších dubových alejí na Moravě u rybníka Kolečko v Tovačově v Olomouckém kraji v srpnu zahájí státní podnik Lesy ČR. Stromy se budou ošetřovat a kácet do března 2018. Od listopadu do dubna 2018 se vysadí nové. Návštěvníky čekají omezení. Projekt vyjde na bezmála tři miliony korun bez DPH.

Historickou alej u rybníka Kolečko v Tovačově nechají ošetřit Lesy ČR
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Stromořadí staré více než čtyři sta let založil ve střední části Hornomoravského úvalu zvaném Středomoravská Niva rod Pernštejnů. Mnoho dřevin je dnes přestárlých a nebezpečných. V aleji i mimo ni proto bude ošetřeno 179 stromů. Ty nebezpečné nebo s nízkou vitalitou a krátkodobou perspektivou je třeba pokácet a vyřezat náletové dřeviny. Náhradou bude vysázeno celkem 242 vyspělých sazenic převážně dubu letního, ale také jilmu vazu a topolu černého.

„V lokalitě jsou velmi cenné staré stromy. Chceme jich udržet co nejvíce, aby tvořily kostru porostu a zachovaly mozaiku polopřirozených biotopů,“ uvedl Roman Říha z Krajského ředitelství Lesů ČR v Brně. Podle jeho slov se díky projektu prodlouží životnost řady stromů a zachovají se biotopy pro zvláště chráněné živočichy, kteří se v místě vyskytují, například páchník hnědý, lesák rumělkový, kovařík a také devět druhů netopýrů.

Zvýší se také bezpečnost návštěvníků. Během arboristických prací bude v místě omezen vstup, což opět souvisí s bezpečností. „Lidé by neměli vstupovat do aleje ani jejího okolí během ošetřování a kácení stromů. Prosíme o trpělivost,“ dodal Říha.

Projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionálního rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…