Hlavní město má schválený Plán odpadového hospodářství do roku 2025

14.04.2016 15:14

Klíčový dokument pro nakládání s odpady, Plán odpadového hospodářství pro příštích 10 let, má již k dispozici hlavní město Praha. Plán koncepčně řeší odpadové hospodářství v metropoli, jeho součástí je předcházení vzniku odpadů a zvýšení podílu jejich recyklace a materiálového využití.

Hlavní město má schválený Plán odpadového hospodářství do roku 2025
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Přijetím Plánu odpadového hospodářství (POH) se hlavní město zavazuje k plnění evropských cílů ve všech oblastech nakládání s odpady do roku 2025. Například by měla být zvýšena úroveň přípravy k recyklaci na 50 procent hmotnosti u papíru, plastů, kovů a skla. POH je také např. řešena problematika snižování maximálního množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů ukládaných na skládky. K tomuto účelu poslouží kompostárny.

Mezi cíle města patří hlavně předcházení vzniku odpadů, podpora čistší produkce, zřizování center pro opětovné použití a podobně. V oblasti nakládání s komunálními odpady je plánována výstavba nových třídících linek, recyklačních center, a hlavně  záměry spojené s zefektivněním infrastruktury k zajištění a zvýšení energetického využití směsného komunálního odpadu. V průběhu let tedy dojde k výraznému omezení skládkování v nadcházejícím období. Proto bude nutno posílit sběrnou síť jejím rozšířením o sběr biologicky rozložitelných odpadů, zejména rostlinného původu. V plánu je vybudovat zařízení pro recyklaci stavebních a demoličních odpadů, biodegradace (biologický rozpad) a stabilizaci nebezpečných odpadů. Samozřejmostí je podpora osvěty a informovanosti v oblasti odpadového hospodářství.

„Jsem ráda, že byl konečně krajský Plán odpadového hospodářství schválen. Současně si uvědomuji, že nás i v této sféře čekají další projekty, např. výstavba kompostáren a vůbec zajištění plně funkčního chodu všech složek pro nakládání s odpady. Budu se snažit, aby město informovalo obyvatele o odpadovém hospodářství a osvěta s tím spojená mohla probíhat i v dalších formách a úrovních,“ řekla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Krajský POH byl schválen usnesením Rady hl. m. Prahy dne 29. března 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…