Horská služba: Záchranná akce v okolí Lysé hory o druhém svátku vánočním

28.12.2022 19:05 | Tisková zpráva

Horská služba pomáhala 26. prosince skupině čtyř turistů s osmiletým dítětem při sestupu z Lysé hory v Beskydech. Vyčerpaní turisté ztratili orientaci a sešli z cesty.

Horská služba: Záchranná akce v okolí Lysé hory o druhém svátku vánočním
Foto: Horská služba
Popisek: Horská služba, logo

Skupina vystoupala na Boží hod v 11 hodin dopoledne na vrchol Lysé hory. Komplikace nastaly při odpoledním sestupu do Ostravice, kde měli svou túru zakončit. Zvolili ale nevhodnou trasu. To si ale uvědomili, až když přišlo vyčerpání a začalo se stmívat. Cesta je navedla na strmou část Lysé hory, do Malenovického kotle, který je aktuálně kvůli klimatickým podmínkám těžko přístupný. K tomu si navíc jedna členka skupiny natáhla vazy v koleni.

Žádost o pomoc přišla Horské službě po 20. hodině. Na pomoc vyrazilo pět záchranářů ve dvou terénních vozidlech. „V okolí Malenovického kotle je velmi těžko dostupný terén. Byli jsme proto připraveni i na variantu pěšího pátrání s plnou záchranářskou výbavou,“ komentoval akci zasahující záchranář Jaroslav Pavlica z Horské služby Beskydy.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Pátrání komplikoval i fakt, že všichni ve skupině měli téměř vybité telefony, takže hrozila situace, že horská služba bude muset pátrat bez kontaktu naslepo. Horská služba se s turisty domluvila, aby se vraceli po svých stopách. Naopak záchranáři se snažili upoutat jejich pozornost při průjezdu terénem zvukovými a světelnými signály. Skupina turistů pokračovala až do prostoru Ivančena, oblasti výrazného rozcestí v oblasti Lysé hory, a v této lokalitě je záchranáři konečně našli.

„Všichni ze skupiny, zejména osmiletý člen výpravy, byli vyčerpaní a podchlazení. Zajistili jsme jejich tepelný komfort, ošetřili zraněné koleno a transportovali všechny terénními vozidly do Ostravice. Musíme je ale pochválit za dobrou spolupráci a koordinaci. Tohle se prostě na horách stát může. Zároveň turisté nepodlehli panice, zachovali chladnou hlavu a postupovali v souladu s pokyny záchranářů,“ dodává záchranář Pavlica.

Akce byla ukončena ve 23:30 hodin. „Prosíme všechny návštěvníky hor, aby realisticky zvážili své možnosti jak na sjezdovkách, tak i v terénu. Před túrou je důležité mít nabitý telefon a trasu řádně naplánovat s ohledem na nejslabšího člena výpravy,“ upozorňuje náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…