Hospodářská a sociální rada Mostecka: Regionální tripartita podporuje muzeum i kulturní aktivity

09.02.2023 22:11 | Tisková zpráva

Hospodářská a sociální rada Mostecka (HSRM) se v lednu sešla poprvé v novém roce. Nosným tématem byla tentokrát prezentace Podkrušnohorského technického muzea (PTM), u jehož vzniku HSRM stála.

Hospodářská a sociální rada Mostecka: Regionální tripartita podporuje muzeum i kulturní aktivity
Foto: HSRM
Popisek: Hospodářská a sociální rada Mostecka

„Velkým návštěvnickým lákadlem se stala maketa hlubinné štoly, kterou si návštěvníci oblíbili. Po covidové přestávce se v loňském roce opět konaly velmi populární oslavy Dne dětí,“ sdělila přítomným asistentka ředitele Hana Dernerová s tím, že počet návštěvníků každoročně roste. Muzeum se ve spolupráci se Spolkem severočeských havířů podílelo i na dalších akcích v regionu, jednou z nich bylo lití olova, které je součástí vánočních trhů na mosteckém Prvním náměstí a loni se poprvé s touto tradicí zástupci muzea vydali i do mosteckých škol.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21908 lidí

„Velmi důležitá pro provoz muzea je podpora donátorů a také financování veřejně prospěšných prací,“ naznačil místopředseda HSRM a člen správní rady muzea Vlastimil Vozka. Důležitou snahou PTM je nyní zlepšit dopravní dostupnost, jednou z možností je zřídit železniční zastávku na trati Moldavské dráhy. „Kromě získávání exponátů z těžebních společností se aktuálně snažíme získávat části technologie z odstavené elektrárny v Prunéřově, které by sbírky doplnily,“ připomněl Vlastimil Vozka.

Z dalších bodů jednání stojí za připomenutí schválení pravidel pro poskytování dotací z rozpočtu odborné komise pro kulturu při HSRM. V roce 2022 regionální tripartita na základě doporučení komise podpořila tři žádosti o příspěvek v celkové výši 39 tisíc korun.

Hospodářská a sociální rada Mostecka, z. s. vznikla v březnu roku 1999 jako apolitické občanské sdružení, jehož členy jsou fyzické a právnické osoby, instituce státní nebo veřejné správy, které žijí nebo působí na Mostecku. V současnosti má 57 členů. Hospodářská a sociální rada Mostecka, z. s. je členem Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje z. s., která sdružuje sedm okresních sdružení působících v rámci kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Soustavu čtyř tůní vytvořili vodohospodáři na Opavsku

11:44 Lesy ČR: Soustavu čtyř tůní vytvořili vodohospodáři na Opavsku

Podmáčeného pozemku v lesích u obce Pustá Polom na Opavsku v Moravskoslezském kraji využili vodohosp…