Hospodářská komora: Vybudování infrastruktury na vysokorychlostní internet bude stát 120 až 150 miliard

13.10.2017 11:06

Pro dostatečné pokrytí ČR ideálně optickými sítěmi a splnění cílů dostupnosti a rychlosti internetového připojení domácností do roku 2020 je nezbytné v České republice vybudovat infrastrukturu za 120 až 150 miliard korun. Náklady odhadl ICT sektor na speciální předvolební diskusi podnikatelů s politiky konané na půdě Hospodářské komory na téma digitální ekonomiky pod názvem Gigabitové Česko – Bude ČR montovna nebo digitální hub Evropy?

Hospodářská komora: Vybudování infrastruktury na vysokorychlostní internet bude stát 120 až 150 miliard
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Podle Hospodářské komory je základem fungující digitální ekonomiky kvalitní datová infrastruktura, tedy dostupné gigabitové připojení pro všechny firmy a občany. Stát ale nemá v oblasti budování digitální infrastruktury strategickou vizi, případně ji ztrácí.

„Bez spolupráce státu a soukromého sektoru se neposuneme dál. Nevidím jediný důvod, proč bychom se měli bát být nejlepšími v pokrytí vysokorychlostním internetem v Evropě. Ano, zaspali jsme a okolní státy nás předběhly, ale to neznamená, že nemáme potenciál se před ně dostat. Chce to vůli dohodnout se napříč politickým spektrem a odvahu překonávat překážky,“ apeloval prezident ICT unie Zdeněk Zajíček na politiky i podnikatele.

Ti během diskuse mimo jiné potvrdili v otázce 14mld. dotací na výstavbu vysokorychlostního internetu zájem prostředky čerpat. Dosavadní jednání nad EU dotacemi ale vyhodnotili za neúspěšné. ICT sektor provedl také kvalifikovaný odhad nákladů na budování infrastruktury, které vyčíslil na 120 až 150 mld. Kč, které stát musí umožnit efektivně investovat ze soukromých zdrojů a všemi prostředky podpořit konkurenční rozvoj vysokorychlostní sítí.

Podle Hospodářské komory digitální ekonomika se bude podílet na tom, jak se Česká republika hospodářsky rozvíjet, přičemž předpokladem je kvalitní datová infrastruktura. Prioritou státu by přitom ale měla být komunikace s experty z průmyslu a ochota nechat si od podnikatelské sféry poradit. Zároveň je potřeba klíčovou digitální legislativu přijmout hned v prvním roce fungování nové Sněmovny.

V panelu se včera uskutečněné diskuse zúčastnili Martin Plíšek, poslanec za TOP 09, Martin Kupka, místopředseda ODS, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák za ANO, Jakub Malačka za ČSSD, Jan Waraus, tajemník ICT komise KDU-ČSL, a Zdeněk Štefek za KSČM. V auditoriu zasedli zástupci průmyslu a podnikatelské obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…