Hospodářská komora opakovaně odmítá návrh zákona o omezení prodejní doby o sedmi státních svátcích

12.04.2016 13:36

„Opakujeme, že se jedná o zcela nepatřičný a neodůvodněný zásah do liberálního podnikatelského prostředí, který navíc jde zcela proti evropskému trendu. Vláda by se měla jasně rozhodnout, zda chce tuzemské podnikatele podporovat nebo jim dále házet byrokratické klacky pod nohy,“ uvedl k senátnímu návrhu o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě prezident HK ČR Vladimír Dlouhý. Návrh zákona, který dnes mimo jiných podpořili vládní Lidovci, má za cíl znemožnit nakupování v obchodech s rozlohou nad 200 metrů čtverečních o sedmi státních svátcích. Návrh zákona by měla ve třetím čtení tento týden projednat Poslanecká sněmovna PČR.

Hospodářská komora opakovaně odmítá návrh zákona o omezení prodejní doby o sedmi státních svátcích
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„V případě, že zmíněný návrh zákona v tomto týdnu poslaneckou sněmovnou projde, avizovali jsme již dříve, že oslovíme skupinu poslanců, která by se obrátila na Ústavní soud s žádostí o přezkum ústavnosti návrhu. Jedná se dle našeho názoru o diskriminační opatření, které znevýhodňuje velké obchody a jejich zaměstnance – nedochází zde totiž k zaručení rovných práv pro všechny - jedné skupině bude zákonem znemožněno podnikat a pracovat a jiné to bude umožněno, rozdíl je pouze v tom o jak velkou prodejní plochu se jedná,“ uvedl Dlouhý.

Taková právní norma jde nejen proti občanům – zákazníkům a jejich zájmům, a to včetně snížení jejich komfortu, ale samozřejmě i proti obchodníkům. Regulace dopadne na 80% obchodů v zemi – především tedy na velké řetězce. Stát navíc touto další regulací připraví zaměstnance a sezónní pracovníky o příplatky za práci o svátcích a v noci – pro mnoho z nich je přitom práce o svátcích příležitost, jak si přivydělat více peněz. Dojde ke ztrátám na tržbách.

„Trend v zemích Evropské unie navíc ukazuje, že řada států od regulace prodejní doby ustupuje. Aktuálně to potvrzuje i situace v Maďarsku, kde vláda včera navrhla parlamentu, aby odvolal rok starý zákaz nedělního prodeje. Zákon byl v zemi vysoce nepopulární,“ dodal Dlouhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…