Hrad: Otevřený dopis řediteli České televize

05.03.2021 9:15

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Ing. Vratislav Mynář odeslal dne 4. března 2021 otevřený dopis řediteli České televize Ing. Petru Dvořákovi v následujícím znění.

Hrad: Otevřený dopis řediteli České televize
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

Vážený pane řediteli,

dovoluji si formou otevřeného dopisu reagovat na Vaše výroky týkající se údajné snahy „Hradu“ o Vaše odvolání, které považuji za úsměvné a v rámci snahy o zachování Vaší důstojnosti je ani nebudu dále rozvádět. Zároveň si ale dovolím reagovat na Vaše výroky o plánovaném lobbování za zvýšení koncesionářských poplatků.

Naše země se nachází ve složité situaci. Nejen státní pokladna trpí pod tíží koronavirové krize. Čím dál více doléhají nutná opatření i na všechny občany této země. Velká část z nich přišla o zaměstnání, úspory, a troufám si říct i o životní pohodu a jistotu. Kdo musel před dvěma lety vážit každou korunu vydanou z rodinného rozpočtu, ji dnes musí dvakrát či třikrát převažovat. V době, kdy česká vláda hledá a nalézá cesty, jak daňovým poplatníkům situaci ulehčit, bychom se zvýšením koncesionářských poplatků v době pandemie stali celosvětovým unikátem. Už tak je výše těchto poplatků v porovnání se zeměmi střední Evropy v přečtu na HDP jedna z nejvyšších.

Váš návrh považuji v souvislosti s výše popsaným za naprosto asociální, šokující a mimořádně ostudný. Stejně jako Vaše plány na výstavbu nových budov za půl miliardy korun. Váš povzdech nad tím, že Vám nebyla Radou ČT schválena mimořádná odměna ve výši dvou milionů korun, už v této konstelaci nápadů považuji spíše za třešničku na mimořádně nepovedeném a uvnitř nahnilém dortu.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Považuji za nepřípustné, aby jakýkoli náznak kritiky České televize byl Vámi označován za politické vměšování do nezávislosti veřejnoprávního média. Vaše publicistické pořady se přitom samy staly aktivními politickými nástroji, kterými se ve prospěch některých politických stran snažíte ovlivňovat veřejné mínění.

Za velmi nestandardní považuji, že v době, kdy všechny veřejné instituce financované z peněz daňových poplatníků – přičemž koncesionářský poplatek za daň považuji také – hledají provozní úspory a seškrtávají investice, odmítáte vést jakoukoli debatu o snaze šetřit a chovat se hospodárně.

Česká televize jako jedna z posledních českých institucí nezveřejňuje platy zaměstnanců, nezveřejňuje uzavřené smlouvy za stovky milionů korun, a pokud ano, tak v cenzurované podobě. Přitom i ředitelka mateřské školy musí do registru smluv zanést i objednávku na nákup pastelek.

Hledáte-li cestu, jak zvýšit příjmovou stránku rozpočtu České televize, dovolím si Vám přednést jeden konkrétní a legislativně uskutečnitelný návrh. Pokud myslíte vážně svá tvrzení o tom, že Česká televize má podporu koncesionářů a zvýšení poplatku by ochotně akceptovali, učiňte kroky vedoucí ke změně povinného poplatku na poplatek v dobrovolné výši. Nepochybně se tak potvrdí správnost Vámi zadávaných průzkumů, které často zmiňujete v médiích, a čeští koncesionáři díky této možnost minimálně zdvojnásobí či dokonce ztrojnásobí rozpočet České televize.

S úctou

Ing. Vratislav Mynář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…