Hygienická stanice Praha: Výsledky monitoringu úrovně školního stravování

10.03.2019 19:14

Mezi prioritní úkoly Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) patří také monitoring doporučené pestrosti jídelníčků ve vybraných provozovnách školního stravování.

Hygienická stanice Praha: Výsledky monitoringu úrovně školního stravování
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

Školní stravování má podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělání, ve znění pozdějších předpisů (školský zákon) povahu hmotného zabezpečení. Školský zákon ustanovuje právo žáků a studentů na školské služby, mezi které patří i školní stravování. Kontrolu nad poskytováním školských služeb uložených školským zákonem vykonává Česká školní inspekce.

Sledování nutričních ukazatelů školního stravování je prováděno orgánem ochrany veřejného zdraví v souladu s ustanovením § 24 odst. 1 písm. c) zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, který ukládá provozovatelům stravovacích služeb povinnost, aby pokrmy podávané v rámci stravovací služby měly odpovídající smyslové vlastnosti a splňovaly výživové požadavky podle skupin spotřebitelů, pro které jsou určeny.

2018: pražští hygienici zhodnotili 45 jídelníčků

Pražští hygienici, zaměstnanci odboru hygieny dětí a mladistvých, v roce 2018 zhodnotili celkem 45 jídelníčků pražských školních jídelen. Největší skupinu hodnocených jídelníčků tvořilo předškolní stravování (64%), hodnocena tzv. celodenní strava v položkách oběd a dvě svačiny. Stravování žáků základních škol tvořilo zbylých 36 %.

Výsledky bodového hodnocení jednotlivých položek skladby jídelníčků se promítají do čtyř úrovní:

Výsledky – mateřské školy:

Jídelníčky základních škol byly rovněž většinou velmi dobré úrovně. Celkem bylo zhodnoceno 15 jídelníčků 15 základních škol. 12 z těchto škol nabízelo výběr ze dvou pokrmů, každá skladba nabídky byla hodnocena samostatně, avšak v rámci jednoho jídelníčku.

Výsledky – základní školy:

Pražští hygienici se v roce 2018 podíleli rovněž na celostátním úkolu hlavní hygieničky ČR „Studie aktualizace standardu nutriční adekvátnosti školních obědů“. Odborní zaměstnanci v průběhu vzorkovacího období odebrali celkem 96 vzorků ve složení polévka, hlavní chod, nápoj a doplněk dle obdržené Metodiky Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Výstupy z této studie byly zpracovány SZÚ na národní úrovni a publikovány zpracovateli studie ZDE

Školní obědy mají nezastupitelnou roli v ovlivňování výživových zvyklostí dětí a mládeže v souladu se zásadami správné výživy a neodmyslitelně patří do českého školního stravování.

Nutriční doporučení Ministerstva ČR ke spotřebnímu koši ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…