ICOMOS: Ministerstvo zneužívá koronavirové pandemie k prosazení developerského stavebního zákona

02.04.2020 17:05

Ministerstvo pro místní rozvoj nevypořádalo připomínky památkářů k novému stavebnímu zákonu, jak tvrdí. Úřad ministryně Kláry Dostálové vypořádání většiny připomínek odsunul s tím, že budou vypořádány později.

ICOMOS: Ministerstvo zneužívá koronavirové pandemie k prosazení developerského stavebního zákona
Foto: icomos.cz
Popisek: ICOMOS - logo

Důvody k zásadním připomínkám Českého národního komitétu ICOMOS ministerstvo z materiálu smazalo. Koronavirovou pandemii začíná zneužívat k prosazení svých zájmů.

/„Integrace památkářů a obecně všech dalších dotčených orgánů neznamená podle Dostálové, že nebude zajištěna ochrana památek. Památkáři podle ní budou dál hájit veřejný zájem v rámci stavebního úřadu, který bude vydávat koordinované vyjádření k jednotlivým záměrům. „Ústupek ministerstva kultury a integrace památkářů v ochranných pásmech, která jsou v ČR velmi rozsáhlá, bude pro rozumný rozvoj měst velmi přínosný,“ dodala ministryně./ prezentovalo dnes ministerstvo pro místní rozvoj v Mladé frontě DNES.

To je nepravdivé tvrzení.

„Integrace památkové péče do stavebních úřadů v oblasti ochranných pásem, fakticky znemožní jejich ochranu. Budeme svědky masivnějšího bourání hodnotné zástavby z důvodů prostorového zisku, i výstavby bezohledných výškových budov, devastujících své okolí a to v bezprostředně navazujících územích na historická jádra měst jako Praha, Brno nebo Olomouc, a nespočet dalších s velmi negativními důsledky na ně," uvedl profesor Václav Girsa, prezident ČNK ICOMOS.

„Částečná integrace povede k rozštěpení stání památkové péče mezi dvě různé soustavy orgánů státní správy s různými ústředními správními úřady, a tím ke vzniku zmatečného organizačního modelu," uvedl profesor Girsa.

V této souvislosti je nutné zdůraznit, že developeři sdružení v Hospodářské komoře, která je autorem návrhu paragrafovaného znění nového stavebního zákona, mají rozsáhlé stavební záměry, jež jsou dlouhodobě ve střetu s režimem ochranného pásma Pražské památkové rezervace podle památkového zákona i mezinárodních závazků ČR ve vztahu k UNESCO.

Těmto developerům se v případě snížení úrovně ochrany v ochranném pásmu otevírá možnost získat významný ekonomický prospěch.

Koronavirová pandemie a opatření vlády zasahující ekonomiku, teď slouží ministryni Dostálové jako cynický důvod pro prosazení nového stavebního zákona.

„Máme historickou šanci vytvořit podmínky pro to, aby se stavělo. Přeregulovaná stavební legislativa nás dostihne v době, kdy se ekonomika zpomalí. A ta doba zřejmě s ohledem na současnou koronavirovou krizi není daleko. Když bude chtít stát podpořit v budoucnu ekonomiku investicemi do staveb nebo infrastruktury, nemělo by mu v tom bránit pomalé povolování projektů,“ tvrdí ministryně Klára Dostálová.

Jenže nejčastějšími příčinami zdlouhavého povolování projektů jsou chyby v žádostech, nekompletní dokumentace, chybějící souhlasy zainteresovaných státních úřadů a další závady na straně developerů. Vyplývá to z analýzy údajů 27 stavebních úřadů, které oslovil spolek Arnika.

Na nynější pandemii a s ní spojenými karanténními opatřeními je navíc jasně vidět, že správná cesta ke zrychlení a zefektivnění stavebních procesů spočívá elektronizaci a vzdáleném přístupu k datům.

Úředníci v takovém systému mohou pracovat z domu, spisy se nemusí nosit mezi kancelářemi, a všechny dotčené orgány mají přístup k úložišti, kde budou spisy kolovat. Tento systém pak umožní lehce práci z domova v krizové situaci, jaké jsme svědky nyní. Zcela jednoduše, bez nějakých složitostí. Nebudou se muset budovat nové a drahé úřady, a peníze, které budou nyní potřeba na důležitější věci, na obnovu po koronavirové krizi, mohou být použity na nastartování ekonomiky, a ne utráceny za nová místa pro úředníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…