IKEM čeká kvůli havárii tepla řízená evakuace

27.01.2017 20:51

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) postihla havárie teplovodního potrubí, která bude vyžadovat několikadenní opravu.

IKEM čeká kvůli havárii tepla řízená evakuace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova IKEM

Dodávka tepla by nicméně měla vydržet až do pondělí, kdy začne oprava prasklé části potrubí. To by si vyžádalo řízenou evakuaci pacientů a vybraného personálu do okolních nemocnic, která by měla začít v pondělí v 8:00. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík v návaznosti na tyto informace svolal krizový štáb včetně ředitelů pražských nemocnic, které by měly po dobu odstávky pacienty s ošetřujícím personálem převzít. „Půjde zhruba o 100 osob, které budou muset být podle předem určeného plánu převezeny do ostatních nemocnic. Nejedná se o dramatickou situaci, v Praze jsme na to dobře připraveni, a to i v případě, kdyby nastala akutní potřeba a evakuace by musela proběhnout dříve, než v pondělí,“ řekl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Podle ředitele IKEM Aleše Hermana zůstanou v zařízení jen ti pacienti, u kterých by přesun do jiné nemocnice znamenal velké riziko. Takových pacientů je na tamních odděleních JIP a resuscitační a koronární jednotce kolem 30. „Tito pacienti budou mít zajištěno teplo pomocí elektrických přímotopů,“ řekl Aleš Herman na mimořádném tiskovém brífinku. IKEM v reakci na havárii okamžitě zastavil příjem nových pacientů a jeho personál zůstane tento víkend v pohotovosti. Příští týden pak budou uzavřeny také tamní ambulance.

Podle vedení IKEM může oprava teplovodního potrubí trvat 12 až 48 hodin a pacienti by se tedy mohli vrátit již ve čtvrtek (2. února). Rozvoz pacientů zaštiťuje ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Petr Kolouch.

Pacienti budou do pražských nemocnic rozmístěni následovně:

  • Fakultní nemocnice Motol – 40 pacientů
  • Nemocnice Na Bulovce – 30 pacientů
  • Nemocnice Na Homolce – 30 pacientů

O případném dřívějším termínu evakuace rozhodne ředitel IKEM Aleš Herman. I na tuto možnost jsou všichni připraveni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …