IPR: Pražské židle & stolky letos najdete téměř na 40 místech

29.07.2017 19:13

I v této sezóně jsou Pražské židle & stolky k dispozici všem, kdo mají chuť se posadit, posvačit nebo si třeba chvíli číst na čerstvém vzduchu. Minulý rok stály Pražské židle v celkem 8 lokalitách, letos jich je již téměř 40. IPR Praha ve spolupráci s Magistrátem hl. města Prahy a Trade Centre Praha, a.s. přitom židle a stolky nerozmístil jen v centru města, ale i ve vzdálenějších čtvrtích - například v Čakovicích, na Zbraslavi nebo v Klánovicích.

IPR: Pražské židle & stolky letos najdete téměř na 40 místech
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

„Je skvělé pozorovat, že se Praha stále více otevírá lidem, kteří rádi tráví volný čas ve městě – a že takových lidí přibývá,“ říká ředitel IPR Praha Ondřej Boháč.

Pražské židle & stolky zaznamenaly v minulém roce jako pilotní projekt velký úspěch. Nejvíce lidí pražské židle využilo na Malostranském náměstí, kde se nacházelo 23 stolů a 90 židlí. Od července se na ně posadilo přibližně 130 000 lidí, kteří na nich strávili celkem 35 000 hodin. Z 340 židlí, které Praha minulý rok pořídila, se ztratilo pouze 11.

IPR Praha na jaře oslovil různé pražské instituce, sdružení a lokální iniciativy s nabídkou aktivně se do projektu zapojit. Na jednotlivých místech se totiž o městský mobiliář starají lokální správci – pečují o jejich čistotu a někde je na noc uklízejí. Výzva zaznamenala mezi institucemi a jednotlivci velký ohlas. Momentálně je tak na různých místech v metropoli umístěno přes 1000 židlí a 250 stolků.

„Bez obětavého zapojení mnoha občanů bychom vůbec nebyli schopni rozmístit židle a stolky v tolika lokalitách,“ říká Ondřej Boháč. „Je to tak trochu i projekt od Pražanů pro Pražany – a my jsme vděční, že je něco takového v hlavním městě možné.“

Díky otevřené výzvě jsou židle nyní například v Kolodějích, v botanické zahradě na Albertově, na Puškinově náměstí nebo v areálu městské knihovny na Proseku. Už druhým rokem jsou židle na smíchovské náplavce, u dejvického kampusu, na Malostranském náměstí či na náměstí Václava Havla u Národního divadla. Židle se nacházejí na náměstích, v komunitních zahradách, na sídlištích i na návsích pražských vesnic.

Architekti z Institutu plánování a rozvoje Prahy se pro Program okamžitých zlepšení pobytové kvality pražských veřejných prostranství inspirovali v New Yorku, Kodani, Curychu či Stockholmu. Pouliční židle a stolky se staly oblíbeným místem sousedského setkávání třeba na Prags Boulevard v Kodani: pro tamější „pražskou“ ulici byla navržena speciální židle Prague Chair, která je příliš těžká na to, aby si ji lidé odnášeli, ale nebrání ji přesouvat na menší vzdálenosti.

Mobiliář bude veřejnosti sloužit až do podzimu, poté bude na zimu uskladněn. Pro více informací navštivte web ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…