Inflace v lednu mírně pod prognózou ČNB

15.02.2016 8:03

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v lednu 2016

Inflace v lednu mírně pod prognózou ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v lednu 2016 meziročně o 0,6 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní spotřebitelské ceny v lednu vzrostly o 0,5 % meziročně. Inflace se i přes tento svůj lednový nárůst stále nachází výrazně pod cílem ČNB, respektive pod dolní hranicí jeho tolerančního pásma.

Celková meziroční inflace byla v lednu o 0,1 procentního bodu pod prognózou ČNB. Oproti prognóze byla nižší dynamika cen potravin a také korigovaná inflace bez pohonných hmot, regulované ceny rostly naopak rychleji. Ceny potravin (včetně nápojů a tabáku, avšak bez vlivu změn nepřímých daní) v lednu setrvaly v mírném meziročním poklesu, přičemž prognóza předpokládala obnovení jejich růstu. Korigovaná inflace bez pohonných hmot v lednu mírně zpomalila, zatímco prognóza předpokládala její další lehké zrychlení. Nadále však tento ukazatel jádrové inflace zůstává nad jedním procentem, což odráží vliv rostoucí domácí ekonomiky a zvyšující se dynamiky mezd. Regulované ceny rostly oproti prognóze rychleji zejména v důsledku menšího než očekávaného poklesu cen plynu a vyššího růstu cen elektřiny. Prognóza cen pohonných hmot i dopadů změn nepřímých daní se naplnila.

Zveřejněná data představují jen drobnou odchylku od stávající prognózy ČNB. Podle této prognózy se bude celková meziroční inflace postupně zvyšovat a na horizontu měnové politiky, tedy v první polovině příštího roku, dosáhne dvouprocentního cíle. Poté se bude nacházet lehce nad ním. Na růst inflace budou působit domácí nákladové tlaky související zejména se zrychlováním růstu mezd v podmínkách pokračujícího růstu ekonomické aktivity. Současně bude postupně odeznívat protiinflační působení dovozních cen, které aktuálně výrazně klesají vlivem snižování výrobních cen v eurozóně a propadu světových cen ropy.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…