Inflace v listopadu byla pod prognózou ČNB

10.12.2018 19:30

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v listopadu 2018

Inflace v listopadu byla pod prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle dnes zveřejněných údajů zpomalil v listopadu meziroční růst cenové hladiny na 2 %. Inflace se tak nachází na úrovni cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v listopadu meziročně zvýšily o 1,9 %.

Inflace byla v listopadu o 0,5 procentního bodu pod prognózou ČNB. Důvodem této odchylky bylo především neočekávaně rychlé odeznění předchozího růstu cen potravin. Stejným směrem, ovšem v mnohem menší míře, působil i pomalejší meziroční růst regulovaných cen a cen pohonných hmot, v nichž se začal projevovat výrazný pokles cen ropy na světových trzích. Jádrová inflace byla v listopadu naopak nepatrně vyšší, než prognóza předpovídala. Primární dopady změn nepřímých daní pak odpovídaly prognóze.

Zveřejněná data představují protiinflační riziko aktuální prognózy ČNB. Podle ní zůstávají celkové fundamentální inflační tlaky v tuzemské ekonomice silné, a to zejména v souvislosti s výraznou mzdovou dynamikou a pokračujícím růstem reálné ekonomiky. Tyto faktory se projevují především ve vývoji jádrové inflace. Současně se obnovilo proinflační působení dovozních cen, do něhož se vedle svižného růstu zahraničních cen promítá i oslabený kurz koruny. Začátkem příštího roku se inflace zvýší do horní poloviny tolerančního pásma cíle ČNB, k čemuž přispěje nárůst jádrové inflace, opětovné oživení růstu cen potravin i zrychlení růstu regulovaných cen. V dalším období se však celkové inflační tlaky zmírní v návaznosti na zvyšování úrokových sazeb, obnovené posilování kurzu a postupné zvolňování dynamiky mezd. Na horizontu měnové politiky se tak inflace shora přiblíží k 2% cíli ČNB, na němž setrvá během roku 2020.

Petr Král, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…