Infocentrum ČEZu se stalo součástí Dnů evropského dědictví

18.09.2012 19:57

Informační centrum Obnovitelné zdroje se zařadilo do cyklu prohlídek a akcí, které se uskutečnily v sobotu 15. září 2012 v Hradci Králové u příležitosti Dnů evropského dědictví. Letošní rok patřil především vodě, řece Labi a královéhradeckým mostům.

Infocentrum ČEZu se stalo součástí Dnů evropského dědictví
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Dny evropského dědictví otevírají každoročně nejširší veřejnosti v září brány nejzajímavějších památek, budov a objektů, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné,“ říká Milena Březinová z odboru kultury Magistrátu města Hradec Králové.

Součástí akce byla například komentovaná vyhlídková plavba pod hradeckými mosty na Labi a speciální vyhlídková plavba na Orlici. Na „souši“ měli návštěvníci možnost prohlídky například Muzea východních Čech v Hradci Králové nebo právě Informačního centra Obnovitelné zdroje v budově malé vodní elektrárny zvané Hučák, mezi kterými jezdil zdarma turistický vláček. „Během sobotního dne se k nám přišlo podívat 315 návštěvníků,“ říká průvodkyně Informačního centra Skupiny ČEZ v Hradci Králové Petra Burdová.

V historické budově byla pro účastníky akce připravena každou celou hodinu prohlídka malé vodní elektrárny. Zároveň měli možnost shlédnout velkoformátový film o vodních elektrárnách na řece Labi a navštívit interaktivní expozici o vlastnostech a využití větrné, vodní, geotermální, sluneční energie a energie vzniklé spalováním biomasy. V souvislosti s vodou je v Informačním centru vystavena například skutečná Francisova a Peltonova turbína. „Pro letošní rok jsme také připravili výroční turistickou známku ke stoletému výročí uvedení do provozu malé vodní elektrárny v Hradci Králové,“ dodává průvodkyně Petra Burdová.

 Informační centra Skupiny ČEZ je možné nalézt po celé České republice. Nejstarší v Jaderné elektrárně Dukovany bylo otevřeno v roce 1994. Osmým v pořadí je právě Informační centrum v Hradci Králové, jehož hlavním motivem je výroba ekologické elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…