JE Temelín: Probíhá kontrola tlakové nádoby reaktoru

03.04.2020 17:16

Důležitá kontrola probíhá v těchto dnech na první bloku Jaderné elektrárny Temelín. Speciální zařízení v hodnotě desítek miliónů korun ověřuje stav vnitřního povrchu tlakové nádoby reaktoru. Přitom odborníci sledují celistvost a tloušťku materiálu, ze kterého je nádoba vyrobena. Práce potrvají přibližně dva týdny.

JE Temelín: Probíhá kontrola tlakové nádoby reaktoru
Foto: ČEZ
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín

Kontrola, kterou technici provádějí v šestiletých intervalech, je součástí programu sledování životnosti tlakové nádoby. Odborníci ji provádí pomocí speciálního zařízení MKS (Modulární kontrolní systém). „Systémem speciálních vodotěsných a radiačně odolných kamer provádíme vizuální kontrolu vnitřku tlakové nádoby. Pomocí vířivých proudů kontrolujeme stav povrchu reaktoru a ultrazvukem jsme schopni nedestruktivně ověřit celistvost materiálů tlakové nádoby,“ popsal způsob kontroly Lukáš Stainer, vedoucí provozních kontrol ve Škodě JS.

Kontrole předcházelo vyvezení paliva z reaktoru. Poté začali technici instalovat zařízení MKS. Jenom montáž pětitunového zařízení do reaktoru zabrala jeden a půl dne. Stejnou dobu trvá i jeho demontáž. Vlastní kontrola reaktoru probíhá deset dní nepřetržitě 24 hodin denně. Speciální stroj musí pod vodou zkontrolovat plochu o velikosti 100 metrů čtverečních. Například při ultrazvuku je rychlost kontrolní hlavice 10 cm za vteřinu. Přímo na reaktorovém sále stroj obsluhují čtyři lidé, další dva specialisté zpracovávají a vyhodnocují naměřená data.

„V rámci programu sledování životnosti tlakové nádoby pomocí ultrazvuku a speciálních kamer kontrolujeme i vnější povrch tlakové nádoby. Prostřednictvím tzv. svědečných vzorků sledujeme vliv radioaktivního záření na materiál tlakové nádoby,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín. Průběžně specialisté z reaktoru vyjímají tzv. svědečné vzorky, které předávají ke zkouškám odborníkům z ÚJV Řež.

Aktuálně jsou v provozu čtyři z šesti komerčních jaderných bloků v České republice. Dohromady kryjí přibližně třetinu české spotřeby. V odstávce pro výměnu paliva se nachází třetí blok v Dukovanech a ze stejného důvodu energetici 13. března odstavili i první temelínský výrobní blok. (vice ZDE)

Průběh odstávky prvního výrobního bloku Temelína zatím zásadně neovlivňují opatření k ochraně před šířením koronaviru. První preventivní opatření přijal ČEZ už na přelomu února a března a postupně je doplňuje a rozšiřuje. Konkrétně uzavřel infocentra, posílil hygienu, osobní schůzky nahradil skypovými konferencemi, upravil provoz jídelen a bufetů, pravidelně desinfikuje autobusy pro návoz zaměstnanců nebo všem zaměstnancům kontroluje u vstupu do elektrárny tělesnou teplotu. Pro provoz klíčoví zaměstnanci pracují v upraveném směnovém režimu. Místo původních šesti směn se nově střídají čtyři směny. Dvě směny zůstávají doma jako záloha. (více ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…