Jak spořit a mít peníze stále k dispozici? Vsaďte na kombinaci 3 produktů

23.03.2017 17:00

Spořit si na důchod, studium dětí, vlastní bydlení, dovolenou, nové auto nebo jen tak do rezervy je správné. Připravený na budoucnost a nenadále výdaje by měl být každý z nás. Avšak šetřit si do prasátka rozhodně není ten správný způsob spoření. Jaké alternativy tedy využít?

Jak spořit a mít peníze stále k dispozici? Vsaďte na kombinaci 3 produktů
Foto: ušetřeno.cz
Popisek: peníze, ilustrační foto

1.      Spořicí účty jsou nejjednodušší a nejbezpečnější forma spoření

O spořicích účtech v posledních měsících nekolují příliš valné zprávy. Nízké úročení sotva pokryje inflaci, avšak stále spořicí účty vedou nad uložením vkladů na běžném účtu a nad střádáním peněz doma pod polštářem.

Spořicí účet dnes nabízí banky zcela zdarma, navíc k němu můžete sjednat zdarma i běžný účet. Díky této kombinaci máte peníze stále zhodnocovány na spořicím účtu a zároveň při převedení na osobní konto ihned k dispozici k výběru či k placení. 

Při výběru spořicího účtu se vždy zaměřte na:

  • výši úroku,
  • pásma úročení,
  • poplatky,
  • minimální vklad,
  • minimální zůstatek.

Především se zajímejte, za jakých podmínek získáte danou úrokovou sazbu. Některé banky vyžadují pravidelnou platbu kartou, jiné mění úrok podle výše zůstatku. Aktuálně nabízí banky spořicí účty se zhodnocením od 0,05 % až po 1,10 %.

2.      Termínované vklady jsou vhodným spořením pro všechny

Termínované vklady oproti spořicím účtům nabízí vyšší zhodnocení. To je však vykoupeno nižší likviditou. Peníze nelze kdykoliv vybrat, finanční prostředky je možné mít k dispozici pouze v předem zvoleném čase.  

Úrokové sazby na termínovaných vkladech se pohybují od 0,01 % až po 3,50 %. Konkrétní zhodnocení záleží na typu klienta. Banky nabízí jiné termínované vklady fyzickým osobám, jiné podnikatelům a právnickým osobám. Kromě toho se výše úroku odvíjí také od délky trvání vkladu a výše vkladu.

Termínované vklady jsou vhodné pro všechny, kteří chtějí bezpečně zhodnotit své finance. Jsou ze zákona pojištěny do 100 % vkladu. Založení a vedení produktu je zdarma, proto se není nutné obávat vstupních nákladů navíc.

3.      Stavební spoření nabízí roční výnosnost i více jak 3 %

Stavební spoření vám z nabízených spořicích produktů nabídne nejlepší zhodnocení. Díky státní podpoře 10 % z ročně naspořené částky, maximálně však 2 000 Kč ročně, můžete získat výnosnost přes 3 %. Samotný úrok nejčastěji spořitelny nabízí kolem 1 %.

Při výběru stavebního spoření rozhodně ale nehleďte jen na úrokovou sazbu. Důležité je brát v potaz i veškeré poplatky a možné sankce za předčasné ukončení. Stavební spoření je sjednáváno na dobu šesti let, v případě dřívějšího výběru peněz přijdete o státní podporu a zaplatíte sankce. Zároveň ale i řada spořitelen nabízí různé bonusy a akce, které vám mohou snížit poplatky či navýšit úrok.

Peníze ze stavebka je možné využít na cokoliv, vhodný je proto spořicí produkt pro děti, studenty, dospělé i seniory. Nejvíce se stavební spoření vyplatí při měsíční úložce 1 700 Kč, avšak je jen na vás, zda budete spořit měsíčně, nebo zda vložíte jednou ročně zhruba 20 000 Kč.

Nebojte se finance zhodnocovat i v rámci více produktů najednou. Na spořicím účtu můžete mít rezervu, kterou v případě krize je možné ihned použít, na termínovaný vklad vložit větší sumu, o které prozatím víte, že ji nebudete potřebovat, a na stavební spoření pravidelně zasílat každý měsíc uspořenou částku z výplaty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…