Jak vypočítat RPSN? Nejste-li matematičtí nadšenci, pak on-line kalkulačka to jistí

26.06.2017 15:45

Roční procentní sazba nákladů je důležitým parametrem půjčky, který je velmi podceňován. Mnozí zájemci o úvěr stále ještě kladou větší důraz na samotnou úrokovou sazbu než na RPSN. Proč je nutné znát výši RPSN a jak se sazba počítá?

Jak vypočítat RPSN? Nejste-li matematičtí nadšenci, pak on-line kalkulačka to jistí
Foto: Archiv Ušetřeno.cz
Popisek: Roční procentní sazba nákladů je důležitým parametrem půjčky, který je velmi podceňován.

Roční procentní sazba nákladů není pouhým číslem. Jejím úkolem je vyhodnotit výhodnost půjčky. Pomocí RPSN lze spočítat, kolik spotřebitele bude sjednaný úvěr stát za rok.

Sazba zohledňuje nejen úrokovou sazbu, ale i veškeré další náklady spojené se správou a s čerpáním půjčky. Součástí RPSN tak je úrok a všechny poplatky. Těmi nejčastějšími jsou:

  • poplatek za posouzení žádosti o půjčku

  • poplatek za uzavření smlouvy,

  • poplatek za správu úvěru,

  • poplatek za vedení úvěrového účtu,

  • poplatek za převod peněžních prostředků,

  • poplatek za čerpání půjčky,

  • pojištění schopnosti splácet.

Nespoléhejte jen na číslo uvedené poskytovatelem

Zatajování RPSN by měl být konec. Od 1. prosince 2016 musí každý poskytovatel uvádět skutečnou výši roční procentní sazby nákladů ve smluvních podmínkách. Přesto je vhodné vědět, jak vypočítat RPSN, a její výši si v úvěrové smlouvě ověřit. Případů, kdy nebankovní společnost, uvedla špatnou sazbu, se v minulosti už pár stalo.

A jak na výpočet roční procentní sazby nákladů? Příznivci matematiky si mohou RPSN spočítat sami a do rovnice si tak dosadit neznámé podle svého konkrétního příkladu, ti, kteří matematice neholdují, pak mohou využít online kalkulačku, která nejen výpočet úroku z půjčky provede za ně.

Matematický vzorec pro výpočet RPSN

Při výpočtu RPSN je zapotřebí brát v potaz hned několik proměnných, a to číslo posledního čerpání (m), číslo čerpání (k), částku k čerpání (Ck), číslo poslední splátky nebo platby poplatků (m‘), číslo splátky nebo platby poplatků (l) a výši splátky nebo platby poplatků (Dl).

Dále proměnná X ve vzorci představuje roční procentní sazbu nákladů, proměnná tk je intervalem vyjádřeným v letech a zlomcích roku mezi datem prvního čerpání a datem každého následného čerpání a proměnná sl je intervalem vyjádřeným v letech a zlomcích roku mezi datem prvního čerpání a datem každé splátky nebo platby poplatků.

Zdroj: Česká obchodní inspekce

On-line kalkulátor pro výpočet RPSN

On-line kalkulačku pro výpočet roční procentní sazby nákladů nabízí na internetu nejeden finanční portál i Česká obchodní inspekce. Pokud se vám tak nechce zdlouhavě dosazovat do vzorce a složitě počítat, využijte některý z volně dostupných o-nline kalkulátorů RPSN.

Navíc na internetu si můžete i snadno a rychle porovnat aktuální nabídku půjček. Srovnat půjčky vám pomůže on-line srovnávač, díky kterému získáte dokonalý přehled během pár minut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…