Jakou zvolit fixaci a jak nastavit splátky hypotéky?

12.10.2023 13:41 | Tisková zpráva

Hypotéka je jedním z nejvyhledávanějších úvěrových produktů sloužících k nákupu či výstavbě nemovitosti. Pokud si hypotéční úvěr sjednáváte, měli byste si ho také správně nastavit.

Jakou zvolit fixaci a jak nastavit splátky hypotéky?
Foto: půjčka.co
Popisek: Hypotéka - ilustrační foto

Když se rozhodnete využít hypotéku pro financování vlastního bydlení, musíte zvážit hned několik důležitých rozhodnutí týkajících se jejího nastavení. V následujících řádcích vás provedeme základními parametry hypotéky, až po to nejdůležitější, což je volba fixace a nastavení měsíční splátky.

Správný výběr hypotéky je základ

Na počátku všeho je třeba vsadit na vhodný hypotéční úvěr. Ten nenajdete tak, že budete obcházet jednu banku za druhou. Vsaďte na mnohem sofistikovanější řešení, které najdete na internetu. Má podobu srovnávacích portálů. Ty na jednom místě sdružují hned několik hypotéčních produktů, z nichž můžete vybírat. Při jejich porovnání se lze zaměřit na zásadní parametry.

  • Výše hypotéky 
  • Délka splatnosti 
  • Úroková sazba 
  • Hodnota RPSN

Teprve když máte jasno z pohledu konkrétní hypotéky, můžete se pustit do samotné žádosti a nastavení. O hypotéční úvěr lze pořádat prostřednictvím internetové žádosti. Všechny potřebné náležitost pak můžete vyřizovat online. Zkrátka, moderní doba nabízí moderní řešení.

Fixace a nastavení měsíčních splátek

Tím podstatným, co rozhoduje o výši měsíční splátky je nejenom fixace. Zásadní roli pochopitelně sehrává i to, jak vysokou hypotéku zvolíte a jak dlouhá bude její splatnost. Od toho se pak odvíjí velikost měsíční splátky. Při výběru hypotéky, potažmo jejím nastavení musíte brát v potaz i fixační období.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29500 lidí

Fixace prezentuje dobu, po kterou bude výše úrokové sazby a tím pádem i měsíční splátky neměnná. Jednoduše si zafixujete hypotéku podle daných podmínek na odpovídající dobu. V rámci mnohých hypotéčních úvěrů se můžete setkat s odlišnou dobou fixace. 

  • 1 rok 
  • 3 roky 
  • 5 let 
  • 10 let a více

Obecně platí, že čím delší doba fixace, tím vyšší úroková sazba. Dobu fixace byste měli volit také s ohledem na aktuální dobu. Pokud se hypotéčnímu trhu příliš nedaří, jako je tomu nyní, potom si nebudete fixovat vysoký úrok na dlouhý čas. Zvolíte maximálně tříletou fixaci. Po jejím ukončení bude totiž nastaven nový úrok dle konkrétní situace na trhu. Vzhledem k tomu, že nikdo nemá věšteckou kouli, počítejte s tím, že úrok může být vyšší, ale i nižší.

Nastavení měsíční splátky je tak ryze individuální záležitostí a hodně záleží na výše uvedených faktorech. Vždy si nastavte hypotéku tak, abyste ji byli schopni splácet bez obtíží, a to i v případě, že vás potká nečekaný finanční výdaj a podobné věci.

Běžný účet je naprostý základ

Pokud se rozhodnete požádat o hypotéku, musíte splnit všechny náležitosti. Mezi ně se mimochodem řadí také nutnost vlastnit bankovní účet. Běžný účet je někdy vyžadován u banky, kde žádáte o hypotéku, jindy ho můžete mít u jiné bankovní společnosti. Právě na něj vám v závislosti na typu hypotéky budou chodit peníze a zároveň z něj budete úvěr splácet.

Při výběru běžného účtu je to hodně podobné, jako při volbě hypotéčního úvěru. Dnes máte možnost zvolit si účet na základě mnoha parametrů a zároveň ho získat online. Vyplníte jednoduchý formulář na internetu, elektronicky doložíte osobní doklady a během krátkého okamžiku můžete bankovní účet plně využívat. A to se všemi jeho benefity, jakými jsou platební karta, možnost sjednání kontokorentu, okamžité platby a mnohé jiné.

Nebojte se využít hypotéku k dosažení vlastních cílů a nastavte si ji správně. Stejně jako běžný účet o ni můžete požádat na internetu bez větších starostí. Dejte zelenou moderním technologiím a možnostem současné doby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…