Janáčkova filharmonie Ostrava zahájí sezónu 10. září

06.09.2020 22:17

Janáčkova filharmonie Ostrava vstoupí 10. září 2020 zahajovacím koncertem do své již 67. koncertní sezóny. Koncert se uskuteční v Domě kultury města Ostravy a jeho protagonistou bude rezidenční sólista sezóny, prvotřídní klavírista, vítěz prestižní bruselské soutěže královny Alžběty z roku 2016 Lukáš Vondráček, který posluchačům odkryje záludnosti mimořádně náročného Klavírního koncertu Antonína Dvořáka. Orchestr bude řídit ruský dirigent Daniel Raiskin.

Janáčkova filharmonie Ostrava zahájí sezónu  10. září
Foto: Ivan Korc
Popisek: Janáčkova filharmonie

Dvořákův Koncert pro klavír a orchestr g moll se nehraje právě často. Skladatel, který byl velmi dobrým klavíristou, ale asi bychom jej neoznačili za virtuosa, zde interpretům předepsal part, který byl v podstatě nad jejich tehdejší technické možnosti. Časem pak vznikla upravená, efektnější a, dalo by se říct, přístupnější podoba koncertu. Lukáš Vondráček však žádné technické omezení nemá a vrací se, jak je dnes pravidlem, k původní verzi. Ve svém repertoáru má tento náročný koncert již od dětských let a řadí ho mezi oblíbené.

„Hledáme a zveme špičkové umělce. A pokud je jeden takříkajíc „náš“, proč toho nevyužít? Co se mi na Lukášově hře líbí? Má všechno: techniku, muzikalitu. Čím se však výrazně odlišuje, je práce se zvukem a transparentností, jaké je schopen dosáhnout,“ doplňuje Jan Žemla. Kromě tohoto díla se posluchači mohou těšit na Janáčkovy Moravské tance, Dvořákovo Scherzo capriccioso a závěr večera bude patřit Šostakovičově Deváté.

S ohledem na nařízená opatření pro konání hromadných akcí určila Janáčkova filharmonie Ostrava pravidla pro oddělený vstup do sálu, s nimiž budou návštěvníci koncertu seznámeni prostřednictvím informačních tabulí umístěných před Domem kultury města Ostravy. Vstup do budovy a následně do společenského sálu bude možný pouze s rouškou nebo jinou vhodnou ochranou úst a nosu.

Další informace najdete na webových stránkách ZDE a Facebooku JFO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…