Jihočeský kraj: Návštěvníci se na Kleť vyvezou novou lanovkou

12.10.2018 20:01

Novou lanovou dráhu budou moci využívat návštěvníci rozhledny Kleť na Českokrumlovsku. Právě totiž proběhla výměna 34 let starého lana za nové. Na jeho pořízení přispěl Jihočeský kraj částkou 970 tisíc korun. Celkové náklady se pak vyšplhaly na něco přes jeden a půl milionu korun.

Jihočeský kraj: Návštěvníci se na Kleť vyvezou novou lanovkou
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„Původní lano je v provozu už od roku 1983 a patří tedy k nejstarším v republice. Stále stoupající náklady na údržbu lanové dráhy jsou proto pro obec Holubov stále více zatěžující a ani zdaleka se je nedaří pokrýt z výnosů prodeje vstupného,“ vysvětlil radní pro dopravu Jiří Švec důvod, proč se kraj rozhodl žádost o dotaci podpořit a na výměnu lana poskytnout částku 970 tisíc korun. Finanční podporu schválilo zastupitelstvo kraje 5. dubna tohoto roku.

Jak vysvětlil starosta obce Holubov Roman Kudláček, probíhaly pak samotné práce od 4. do 9. října. „Náplet nového lana se uskutečnil o minulém víkendu a od úterka 9. října byl provoz na lanovce spuštěn, aby si lano takzvaně „sedlo“. V současné době lanovka pojede určitý čas naprázdno a bez sedaček. Pokud následný rentgen nového lana a ostatních zařízení neukáže žádné závady, namontují se zpět sedačky a už 1. listopadu bude zahájen pravidelný provoz,“ vysvětlil postup prací starosta a dodal, že celkové náklady na výměnu dosáhly částky 1 568 705 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…