Jihočeský kraj: Obchůdek 2021+ pomůže venkovským prodejnám

27.08.2021 12:58

Prostřednictvím programu Obchůdek 2021+ chce kraj pomoci obcím udržet fungování malých prodejen. Od státu na to může získat až tři miliony korun.

Jihočeský kraj: Obchůdek 2021+ pomůže venkovským prodejnám
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Udržet na venkově malé prodejny. To je cílem Jihočeského kraje. Zažádá si proto u Ministerstva průmyslu a obchodu o příspěvek, který může činit až tři miliony korun.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17641 lidí

Konkrétně v rámci dotačního programu Obchůdek 2021+, který vláda vyhlásila pro tento rok. Rozhodnutí rady kraje ze středy 25. srpna potvrdil náměstek hejtmana pro problematiku venkova Pavel Hroch.

„Záměrem programu je pomoci krajům s udržením provozu maloobchodu v obcích do 1 000 obyvatel. Nebo v obcích do 3 000 obyvatel, jejíchž místní části mají do 1 000 obyvatel, kde se nachází maximálně jedna maloobchodní prodejna s převahou potravin, nápojů a tabákových výrobků,“ nastínil Hroch s tím, že na podání žádosti má kraj čas do 29. října včetně.

Na financování provozu jedné prodejny smí kraj použít maximálně 100 tisíc korun. „Zájemci o dotaci se budou následně obracet na kraj, který pomoc nejprve předfinancuje ze svého a o proplacení dotace si požádají ex post. Pomoc z programu bude sloužit k úhradě provozních nákladů malých koloniálů. Například z ní bude možné hradit mzdy zaměstnanců, nájem, vytápění či osvětlení,“ upřesnil náměstek hejtmana pro problematiku venkova.

Podmínky pro žadatele o dotaci na podporu provozu venkovských prodejen jsou pak podle Hrocha následující:

1: Budova prodejny je ve vlastnictví obce a prodejnu provozuje obec

2: Budova prodejny není ve vlastnictví obce a prodejnu provozuje obec.

3: Budova prodejny je ve vlastnictví obce, ale prodejnu provozuje jiná podnikající právnická, nebo fyzická osoba.

4: Budova prodejny není ve vlastnictví obce a prodejnu provozuje jiná podnikající právnická, nebo fyzická osoba.

5: Prodejna musí být otevřena minimálně 5 dnů v týdnu, v obcích do 350 obyvatel minimálně 3 dny v týdnu, celoročně a musí zajišťovat minimálně prodej potravin. 

6: V jedné obci, nebo její místní části nesmí být v době schválení žádosti více než jedna prodejna. Toto potvrzení vydá obec, na jejímž území se nachází maloobchodní prodejna žadatele.

7: Konečný příjemce podpory neukončí provoz podpořené prodejny ve lhůtě nejméně dvanácti měsíců od získání rozhodnutí o podpoře z programu kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…