Jihočeský kraj, Vysokou školu technickou a ekonomickou, město Tábor a Czech Smart City Cluster spojilo zavádění nových technologií

13.12.2018 10:23

Zavádění nových technologií v Jihočeském kraji. Zejména v oblastech městského inženýrství, dopravy, logistiky, správy budov, energetiky či bezpečnosti s tím, aby součinnost těchto odvětví byla efektivnější. A úspornější.

Jihočeský kraj, Vysokou školu technickou a ekonomickou, město Tábor a Czech Smart City Cluster spojilo zavádění nových technologií
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

To je cílem Memoranda o vzájemné spolupráci v aktivitách v oblasti Smart City, kterou podepsaly Jihočeský kraj, českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE), město Tábor a spolek Czech Smart City Cluster (CSCC). Ve čtvrtek 12. prosince jej signovali první náměstek hejtmanky Josef Knot, Jan Váchal z VŠTE, starosta Tábora Štěpán Pavlík a prezident spolku CSCC Miroslav Svítek. „Chceme se zasadit o větší míru využití nových technologií, které povedou například k úsporám energií nebo snižování emisí a tím pádem i ke zlepšení životního prostředí. A to v zájmu zlepšení celkové kvality života obyvatel i návštěvníků celého Jihočeského kraje,“ shrnul za všechny zúčastněné Knot. Ten zároveň kvituje s povděkem, že kraj získal pro rozvoj chytrých technologií tyto silné partnery včetně další samosprávy právě v podobě Tábora.

Díky vysílačům chtějí vytvořit informační dálnice

Starosta Tábora Pavlík naznačil, že by se ve městě mohly díky vysílačům vytvořit informační dálnice, kudy mohou proudit užitečná data různých měření. „Třeba průtok vody v potrubí, provoz na hlavních tepnách ve městě, měření kvality ovzduší nebo stavy vodoměrů v domech. Dosud to vše zpracovávají lidé a díky tomu, že jejich práci zastanou různé a nepříliš nákladné senzory, by se na tom dalo ušetřit,“ upřesnil.

Svitek pak připomněl, že pro zavádění nových technologií v regionech či městech jsou zapotřebí tři pilíře. „Je to státní správa, nebo veřejná samospráva, dále pak firmy a v neposlední řadě výzkum,“ sdělil prezident spolku CSCC.

Spolek Czech Smart City Cluster vytváří partnerství mezi firmami, státní správou, samosprávou, znalostními institucemi a obyvateli měst. Snaží se budovat chytrá města a regiony, ve kterých sociální a technologické infrastruktury a řešení usnadňují a urychlují udržitelný hospodářský růst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…