Jihočeský kraj přispěl na úpravu kovárny v Holašovicích 700 tisíc korun

21.09.2018 12:45

Hejtmanka Stráská a její náměstek pro kulturu Hroch otevřeli obnovenou kovárnu v Holašovicích.

Jihočeský kraj přispěl na úpravu kovárny v Holašovicích 700 tisíc korun
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Další turistickou atrakcí se mohou chlubit Holašovice na Českobudějovicku. Jedná se o nově zrekonstruovanou kovárnu, jejíhož slavnostního otevření se v úterý 19. září zúčastnili i hejtmanka Ivana Stráská a její náměstek pro kulturu Pavel Hroch. Stalo se tak u příležitosti 20 let od zápisu obce na seznam UNESCO.

Obnova uvedeného objektu z roku 1841 stála 2,5 milionu a kraj se na ní podílel částkou 700 tisíc korun. „Blahopřeji Holašovickým ke kulatému výročí i další turistické atrakci, která zvýší už tak značný zájem o tuto vyhlášenou obec,“ řekla Stráská.

Podle Hrocha si kraj tohoto unikátního místa velice váží. „Jen málokterý region v republice se něčím takovým, jako jsou naše Holašovice, může pochlubit. I proto jsme se rozhodli rekonstrukci kovárny finančně podpořit. Zároveň bych chtěl ocenit místní samosprávu i obyvatele za to, že o tuto památku permanentně pečují a proto je tak krásná,“ dodal náměstek.

U příležitosti 20 let od zápisu na seznam UNESCO bylo i představení 3D modelu obce

Přínos pro zatraktivnění obce i celého kraje pro turisty v podobě zrekonstruované staročeské kovárny, včetně ukázek tohoto tradičního řemesla. To si slibuje i Jan Jílek, starosta Jankova, pod který Holašovice spadají. „Historie kovárny sahá do roku 1841. V 60. letech 20. století byla přeměněna na hasičskou zbrojnici, na což ostatně odkazuje hasičská stříkačka z roku 1928, kterou tu návštěvníci mohou rovněž vidět,“ doplnil Jílek s tím, že vedle stavebních prací uvnitř kovárny byla před objektem vybudována zpevněná plocha a obnovena původní pístová studna.

Součástí připomenutí 20 let od zápisu Holašovic na seznam UNESCO pak bylo i představení 3D modelu obce v měřítku 1:150. „Model zobrazuje centrum obce a umístěn bude v našem turistickém informačním centru, kde si jej může prohlédnout i veřejnost. Zároveň bude mobilní, aby mohl sloužit k propagaci Holašovic i na jiných místech,“ uzavřel Jílek.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…